Vlada Kosova predstavila paket pomoći građanima za suočavanje sa inflacijom

Podijelite:

Premijer Kurti je najavio da će Vlada od septembra za javne službenike izdvajati dodatni iznos od 50 evra, dok će za radnike u javnim preduzećima biti izdvojena jednokratna pomoć od po 100 eura

Premijer Kosova Albin Kurti predstavio je novi finansijski paket kojim Vlada pokušava da pomogne građanima da se lakše suoče sa inflacijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurti je na konferenciji za novinare sa ministrom finansija Hekuranom Muratijem, najavio da će se od septembra za javne službenike izdvajati dodatni iznos od 50 evra, dok će za radnike u javnim preduzećima biti izdvojena jednokratna pomoć od po 100 eura.

“Što se tiče privatnog sektora, mi ćemo podržati svaki biznis koji poveća plate radnicima, subvencionišući 50 odsto povećanja plata po radniku, sa maksimalno 100 eura za prva tri meseca. Za studente ćemo izdvojiti 100 evra u novembru“, nastavio je Kurti.

Premijer Kurti je, takođe, rekao da će porodice sa socijalnom pomoći u septembru biti podržane udvostručavanjem iznosa mjesečne pomoći, dok će penzioneri dobiti jednokratnu pomoć od 100 eura.

Od septembra se očekuje i subvencionisanje struje za sve one koji štede, tako što će se duplo subvencionisani kilovati koji se uštede u odnosu isti mesec prošle godine.

Ministar finansija Murati je objasnio kako će subvincija izgledati u praksi.

 „Na primjer, ako je prošle godine potrošeno 1000 kilovat sati, a ove 900, može se smatrati da je napravljena ušteda od 10 odsto. Za ovaj procenat podržaćemo subvenciju računa od 20 odsto”, rekao je Murati.

Kosovski premijer je najavio i procesuiranje Zakona o javnom radu prvo Vladi, a potom i Skupštini Kosova na usvajanje, koji predviđa kompenzaciju za inflaciju za građevinski materijal i prateći rad za postojeće ugovore o radu kako bi se ubrzala implementacija kapitalnih projekata.

Vlada je, kako je rečeno, izdvojila 150 miliona eura za ovaj paket pomoći za suočavanje sa inflacijom od kojih će oko 300 hiljada porodica imati koristi na ime subvencionisanja uštede struje, dok će oko 600 hiljada građana imati koristi od direktnih uplata.

Vezano za kašnjenje sa isplatom avgustovskih plata zbog aktuelnog štrajka zaposlenih u javnoj upravi i obrazovanju, ministar finansija je okrivio opštinske finansijske službenike koji nisu predali korigovane platne liste zaposlenih. Murati je kazao da zakon nije kao lastiš da se razvlači po potrebi, kao što se dešavalo u prošlosti.

Vlada Kosova je najavila da zaposlenima za dane štrajka neće biti izvršene isplate dnevnica.

U većini škola na Kosovu nije počela nova školska godina zbog nastavka štrajka nastavnog osoblja, koji zajedno sa većinom zaposlenih u javnoj službi koji štrajkuju od 25. avgusta uz zahtjeva za isplatu po 100 eura mjesečno do početka primjene Zakona o platama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije