Vlada Republike Kosova kupuje udžbenike na albanskom jeziku za učenike Preševske doline

Podijelite:

Vlada Republike Kosovo izdvojila je preko 250 hiljada eura za obezbjeđivanje udžbenika na albanskom jeziku za učenike osnovnih škola u opštinama Preševskoj dolini, sa većinskim albanskim stanovništvom, javlja Anadolu.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da su i prošle godine izdvojena finansijska sredstva za obezbjeđivanje udžbenika na albanskom jeziku za učenike osnovnih škola u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, a za novu školsku 2023/2024. godinu Vlada je izdvojila 254.562 eura.

“Naša pomoć našim sunarodnicima nije samo potreba, već je i naša obaveza da zaštitimo njihova osnovna prava”, rekao je Kurti.

Zahtjev za dodjelu ovih sredstava uputilo je Albansko nacionalno vijeće iz Preševske doline. Prema posljednjem popisu stanovništva održanom 2022. godine u Srbiji živi preko 61 hiljada Albanaca i četvrta su manjina po brojnosti.

Na sjednici Vlade Republike Kosova donijeto je više odluka, a između ostalih i o preduzimanju odgovarajućih preventivnih i zaštitnih mjera za zabranu ulaska dece u noćne klubove i druge slične prostore, nakon nedavnih incidenata koji su se završili smrtnim ishodima i ranjavanjem nedužnih građana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije