Vladajuća većina u Novom Pazaru nije došla na sjednicu, opozicija ocjenila da je to bježanje od odgovornosti

Podijelite:

Zbog nedostatka kvoruma jer na nisu prisustvovali odbornici vladajuće većine iz redova Sandžačke demokratske partije, Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, danas nije održana sjednica Skupštine Grada Novog Pazara.

Održavanje vanredne sjednice kako bi se razmatrao Izvještaj Gradonačelnika u vezi sa preduzetim i planiranim preventivnim, operativnim i drugim mjerama na zaštiti života i imovine građana Novog Pazara, u vezi sa poplavama u Novom Pazaru zatražili su odbornici opozicionih Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Nakon prozivke i date pauze zamjenik predsjednika gradske Skupštine Albin Šabotić je konstatovao da sjednici prisustvuje 15 od ukupno 47 odbornika.

Odborničke grupe dviju opozicionih stranka, kao i samostalni odbornik Edin Zećirović, su ocjenili da nedolazak vladajuće većine predstavlja bježanje od odgovornosti.

Edin Numanović, ispred SPP-a, je u obraćanju novinarima rekao da bi svaka normalna vlast iskoristila ovu priliku da pokaže svoju odgovornost i kaže šta je to radila i koje dobro je uradila za građane.

“Kao opozicija imamo odgovornost da pitao i tražimo objašnjenja za sve što se dešava u ovom gradu. Svakako u prethodnom periodu bilo je mnogo razloga za pozivanje na odgovornost. S druge strane, vladajuća većina ima odgovornost da nam podnese izvještaj šta su uradili, preduzeli, koje to planirane, preventivne, operativne mjere su poduzete u prethodnom periodu. Danas, ovdje, svjedočimo, tišini. Stoga, njihov čin nedolaska ocjenjujemo kao bježanje od odgovornosti prema našim građanima”, kazao je Numanović.

Odbornik SDA Sandžaka, Nafilj Sejdović je rekao da su na ovoj sjenici imali namjeru da predlože niz zaključaka koji se tiču poplave od do 19. januara ove godine, među kojima je i izražavanje saosjećanje Skupštine sa porodicama nastradalih građana, zahtjev prema Gradskom vijeću i gradonačelniku da se građanima nadoknadi materijalna šteta, te da skupština konstatuje neodgovoran odnos Kriznog štaba, komandanta Kriznog štaba, Gradskog vijeća i nadležne službe zbog nepreduzimanja mjera kako bi se zaštitili ljudski životi i spriječila materijalna šteta.

“Zahtijevamo da gradonačelnik, članovi Gradskog vijeća i svi članovi Kriznog štaba vrate mandate građanima, tj. skupštini ovog grada. Pored toga Skupština Grada Novog Pazara zahtjeva od tužilaštva da ispita činjenice ko je odgovoran za gubitak ljudskih života i da se protiv istih podnese krivična prijava”, kazao je Sejdović.

Samostalni odbornik Edin Zećirović je ocjenio da je vladajuća oligarhija kapitulirala i da se nada da će se to u narednom periodu desiti i “de jure” jer bilježi afere neodgovornosti sa smrtnim ishodima građana.

“Iz tog razloga ova vladajuća oligarhija, prema mom mišljenju, nije smjela ovdje da se pojavi, kao i svaki krivac koji nema jasne odgovore i argumentovane stavove da bi sebe odbranio. Za ovu i ovakvu situaciju je odgovoran, na prvom mjestu, gradonačelnik Novog Pazara, ali prije njega oni koji donose politiku njegove stranke i oni koji koaliciono podržavaju njegovu stranku da bude u ovakvoj vrsti neodgovornosti i odnosu prema građanima Novog Pazara”, smatra Zećirović.

Odgovarajući na novinarska pitanja šef odborničkog kluba SDA Sandžaka, Ahmedin Škrijelj je potvrdio da za ovu sjednicu nije uvršten traženi pismeni Izvještaj od gradonačelnika Nihada Biševca.

 “Pored toga što odbornici većine nisu dobili izvještaj gradonačelnik, što smatramo jako neodgovornim i nedopustivo. Na taj način ne može da se komunicira ni sa odbornicima ni sa skupštinom jer građani moraju da znaju šta su službe Grada Novog Pazara radile od trenutka kada su padavine najavljene do trenutka kada su građani stradali. Na sajtu grada kao jedna stavka stoji da će biti organizovana dežurstva na kritičnim tačkama. Toga nije bilo, tražimo izvještaj o tome, šta je bilo do 19. Nažalost, to nismo dobili”, rekao je Škrijelj poručivši da neće dopustiti “da ovo prođe ovako”.

Za ubuduće je najavljeno preuzimanje još koraka ove dvije opozicione stranke, ali nije precizirano o kakvim koracima je riječ.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije