Vođa libanskog Hezbolaha se sastao sa delegacijom palestinskog Hamasa

Podijelite:

Vođa libanskog Hezbolaha Hasan Nasralah sastao se sa delegacijom palestinskog Hamasa predvođenom vođom te organizacije Ismailom Hanijeom, javljaju danas libanski mediji.

Hezbolah je saopštio da su razgovarali o “saradnji” protiv Izraela u vreme porasta nasilja na Bliskom istoku.

Hanije je u Bejrutu od srijede, a njegovu organizaciju, vladajuću u pojasu Gaze, Izrael je optužio za ispaljivanje oko 30 raketa na svoju sjevernu teritoriju u četvrtak iz Libana, gde je takođe prisutna.

Izraelska vojska je saopštila da je to bila palestinska vatra, odnosno da je rakete najvjerovatnije ispalio Hamas.

Izrael je odgovorio udarima iz vazduha na pojas Gaze, odakle su rakete takođe ispaljene i na jug Libana.

Na sastanku u Libanu su lideri dve organizacije istakli da “osovina otpora stoji spremna” suočena sa razvojem događaja i da se sarađuje u regionu, dodao je u saopštenju Hezbolah.

Naziv osovina otpora je aluzija na palestinske, libanske, sirijske i druge organizacije koje se suprotstavljaju Izraelu.

Nasralah i Hanije su takođe razgovarali o pojačanju otpora na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi i događajima u džamiji Al Aksa, te raciji izraelske policije početkom protekle nedelje u toj džamiji, trećoj po značaju u islamu kako bi se rastjerali vjernici, što je pojačalo napetost.

Posle raketne vatre iz Gaze i Libana Izrael je saopštio da je u noći između subote i nedelje napao Siriju u odgovoru na raketnu vatru sa sirijske teritorije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije