Za Dan Bošnjaka otvorena izložba slika “Sjenica 2022”

FOTO: Medin Halilović

Podijelite:

Izložbom slika sa likovne kolonije “Sjenica 2022” u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) sinoć je počelo obilježavanje 28. septembra, Dana Bošnjaka.

Ovo je šesta po redu kolonija koju Bošnjačko nacionalno vijeće organizuje i ideja Sjeničke konferencije se širi kroz umjetnost kako bi na taj način mogla doći do mladih ljudi koji će je sigurno ostvariti, poručeno je na otvaranju izložbe gdje su pored zvaničnika Vijeća, gostiju iz regiona i ostalih sandžačkih mjesta i javnih ličnosti prisustvovali i mladi.

Otvarajući izložbu potpredsjednik Vijeća, Fuad Baćićanin je podsjetio da ona nosi ime još jednog historijski važnog događaja za Bošnjake.

Sjeničke konferencije povodom Likovne koloniju koja se održala 13. i 14. avgusta 1917. godine. Tada je donijeta Sjenička rezolucija, dokument kojim je od tadašnjih vlasti zahtijevano rješenje pitanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka.

Sjenička konferencija predstavlja vrlo važan i značajan datum i civilizacijski čin legitimno izabranih predstavnika građana Sandžaka u tom periodu, 12 gradonačelnika sandžačkih opština, kada je jasno iskazana težnja da obezbijede dugotrajan mir i razvoj Sandžaka za sve građane koji u njemu žive. Taj datum i datum koji danas obilježavamo od velike su važnosti za Bošnjake iz razloga što prikazuju da su Bošnjaci civilizovan, evropski narod koji sve svoje probleme i prepreke žele rješavati sistemskim putem”, rekao je Baćićanin.

On je podvukao da i u najtežim vremenima Bošnjaci ne razmišljaju o kraju već i samo o nastavku i budućim generacijama koje trebaju da dođu i “upravo vođeni tom idejom, potvrđuju svoje ime, pišu junačku historiju i ostavljaju svijetli trag”.

“Sjenica je tada, kao Sarajevo na današnji dan prije 29 godina, bilo mjesto buđenja, vjere i nade. Ova dva događaja su također i dokaz da samo jedinstveni, uspostavljanjem bošnjačkog jedinstva, možemo koračati naprijed i ostvariti sigurnu budućnost”, poručio je on.

Na slikama su osam učesnika kolonije su predstavljeni posebne detalje iz Novog Pazara i impresije umjetnika.

Selektor kolonije, akademski slikar, Medžid Fakić je predočio da je do sada bilo uključeno oko 60 slikara iz zemalja regiona i Turske i da je u fondus galerije preko 120 slika od kojih dobar dio ima izuzetnu umjetničku vrijednost.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije