Zanimljivosti: “Ako se želiš obogatiti, trči u Čekrekčijinu džamiju”

Podijelite:

Stare Sarajlije znaju za kazivanje da ako se želiš obogatiti ići ćeš u Čekrekčijinu džamiju u podnožju Kovača. Sagradio ju je 1526. g.  Visočak Hadži Mustafa Muslihull-milleti ved-din (Muslihuddin), koji je nadimak Čekrekčija dobio jer je pravio čekrke (koloture, vitla), piše Adnan Muftarević, arheolog i muzejski savjetnik.

Prva originalna vakufnama (zakladnica), koja je ujedno i najstarija poznata originalna isprava napisana u Sarajevu, je od ovog velikog dobrotvora (zato je dobio ime Muslihuddin) i velikoj zaostavštini koju je ostavio u njoj.

Na alemu kupole džamije se nalazi čekrk koji ukazuje na njegov zanat. Kuća i radionica su mu bile na mjestu poznate “Parkuše” i do njih je njegov mezar na cijelom njegovom zemljištu – današnji “Veliki park”.

Muftarević nabraja i neke vakufe od onoga što je što je ovaj vakif ostavio iza sebe, pa tu možemo vidjeti pored džamije i most preko rijeke Bosne u Visokom, mekteb, 45 dućana u Sarajevu, 21 dućan u Visokom, zemljište za mezarje u Sarajevu, zemljište u Visokom.

Uvakufio je i 35.000 srebrenih dirhema, 8.000 srebrenih dirhema Sultan Sulejmanovih,  novac za sve održavatelje vakufa (imami, muallimi, mutevelije, mujezini…), 1.000 srebrenih dirhema za čistača zahoda u tekiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije