Zanimljivosti: “Mezarje u Lužnici kod Visokog”

Podijelite:

Sjeverno od Visokog, na putu prema Kraljevoj Sutjesci nalazi se mezarje Šehidova/Šetova Luka situirano na blagoj uzvisini naspram sela Lužnica, podsjeća nas Adnan Muftarević u svojoj objavi na facebook stranici.

Muftarević ističe da se mezarje sve do 2002. godine nalazilo u privatnom vlasništvu porodice Lazarević iz Lužnice, kada su zalaganjem Esada Durajlića iz Visokog, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Visoko, prikupljena novčana sredstva i mezarje otkupljeno u korist Medžlisa u Visokom.

Na mezarju se nalazi veliki broj nišana sa veoma interesantnim natpisima koji čekaju svoju restauraciju.

„U početku se vjerovalo da postoji tek nekoliko mezara, nakon našeg istraživanja i uređenja došlo se do brojke od 117“, napominje Adnan Muftarević i ističe da je ekipa iz Muzeja Sarajeva koju su, pored njega kolege mu Mirsada Avdića, činili stručni tim tim iz Zavičajnog muzeja Visoko Djenanam Ganić, Nejla Burko i Tarik Silajdžićem uspješno završili istraživanje i utvrdili brojku mezara na ovom lokalitetu.

Muftarević posebno ističe da poduhvat ne bi realizovali da nije bilo sjajnog Halima Zukića na čiju inicijativu i materijalnu podršku se krenulo u ovaj projekat.

„Mezarje je okruženo imanjem na kojem je jedno od najpoznatijih remek-djela Vincenta Van Gogha “Zvjezdana noć” inspiriralo da na 70 hektara površine Zukić izradi arboretum sličan tom djelu“, kaže Muftarević

U veoma zanimljivom video snimku upoznaje nas da je riječ o turističkom resortu opremljenom brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, piknik i event zonom s ljetnim pozornicama, sadržajima za djecu i u najljepšem godišnjem dobu zasađene plantaže lavande i drugog ljekovitog bilja!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije