Završeni pregovori Kosova i Srbije u Briselu bez rezultata?

Podijelite:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Briselu da su razgovori s premijerom Kosova i evropskim zvaničnicima neuspješno završeni, javlja Anadolu.

“Razgovori su neuspješno završeni u smislu pronalaženja jasnog puta ka normalizaciji odnosa. Svi mi imamo svoje prijedloge. Na kraju, mi smo kao Srbija prihvatili kompromisne prijedloge EU-a. Kurti nije želeo i sastanak je okončan”, rekao je poslije sastanka Vučić.

Dodao je da kosovski premijer izbjegava formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom.

Borrell: Kurti je odbio prijedlog EU, insistirao na de facto priznanju

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da je na sastanku u četvrtak u Briselu premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića predložio kompromisni prijedlog o tome kako primijenit će se sporazum o normalizaciji.

On je rekao da je ponudio da stranke paralelno počnu da implementiraju dogovoreno.

Boreli je naveo da je premijer Kosova Albin Kurti prvo zatražio de fakto priznanje od Srbije, dok je Vučići zatražio osnivanje Asocijacije.

“Predložili smo da se to paralelno implementira, da se osigura da nešto dobije i da nešto daje. EU i šira međunarodna zajednica, uključujući američke partnere, vide ovo kao jedini način da provedba funkcionira. I jedni i drugi moraju imati garancije da su akcije nagrađene, mjerama s druge strane“, rekao je Borrelli.

One je podvukao da je panas sa Kurtijem i Vučićem pokušao da pronađe put naprijed, na osnovu postignutih prijedloga.

„Nažalost, nakon dugog sastanka, Kurti nije bio spreman da krene naprijed, pokrene kredibilan proces za osnivanje Asocijacije. Insistirao je na formalizaciji de facto priznanja kao prvog koraka”, zaključio je Borrelli.

Vučić najavljuje posetu Kosovu, novinari ga pitali da li je dobio dozvolu od Kurtija

Nakon sastanka predsjednik Srbije Aleksadar Vučić izjavio je da će uskoro doći na Kosovo.

Ovo je rekao kosovskom novinaru u Briselu, Gazmendu Sylëu, nakon završene medijske konferencije nakon sastanka koji je imao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Pošto je i na insistiranje Klana Kosova odbio da mu se postavljaju dodatna pitanja, Vučić je pozvao kosovskog novinara da dođe u Srbiju, gde će, kako je rekao, odgovoriti na sva pitanja.

„Postavio si mi četiri pitanja“ , rekao je Vučić Syli na njegovo insistiranje „Dođi mi u Beograd i odgovoriću na sve“.

„Dođite u Prištinu i postavićemo vam još pitanja “, odgovorio je Syla.

Zbog toga je Vučić rekao da će uskoro doći u Gračanicu. „Čim mi date tu demokratsku dozvolu, doći ću u Gračanicu pa u Prištinu . “

“Jeste li pitali Kurta o tome?” , upitao je naš reporter.

“Ne mogu da pitam Kurtija, pitam svoj narod i narod želi da me vidi”, odgovorio je predsjednik Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije