PRODUŽENJE AGONIJE I APATIJE

Zećirović: SDP nema većinu, odbornik SPS-a nije dobio zeleno svjetlo iz Beograda

SDP sa svojim satelitima ponovo pokušava da se nametne kao vlast, iako je dobila poruku naroda da je nepoželjna kao nosilac vlasti u Novom Pazaru, ali i u ostalim opštinama u Sandžaku

Podijelite:

Predsjednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) Edin Zećirović izjavio je da imaju saznanju da još ne postoji većina od 24 odbornika kako bi se formirala vlast u Novom Pazaru.

„Poslovnik propisuje da moraju imati tu većinu od 24 odbornika, zašta mi znamo da, u ovom trenutku, nemaju. Zbog toga što su se desile neke druge promjene na nivou cijele države, odnosno u odnosu SNS-SPS. Samim tim, preko prekrajanje izborne volje građana, oni su ponovo došli u ćorsokak“, rekao je Zećirović.

On je u obraćenju medijima kazao da „SDP sa svojim satelitima ponovo pokušava da se nametne kao vlast, iako je dobila poruku naroda da je nepoželjna kao nosilac vlasti u Novom Pazaru, ali i u ostalim opštinama u Sandžaku“.

„Oni su sami svjesni da nemaju više legitimiteta da vrše neku vlast, imaju, vjerovatno, namjeru da u par mjeseci ili godinu dvije prepeglaju te papire koje su ostavili za sobom i onda kud koji mili moji“, rekao je Zećirović u obraćenju medijima.

Zećirović je poručio da se GPS neće pomiriti sa legitimitetom izbora u Novom Pazaru i da neće trgovati sa glasovima birača.

Govoreći o zakazanoj konstitutivnoj sjednici Skupštine Grada Novog Pazara Zećirović je povodom konstitutivne sjednice gradskog parlamenta zakazanoj za petak, 5. februar, naveo da se na ovaj način uvode u veću intenzivniju krizu.

„Najjednostavnije da se izađe iz ove institucionalne krize bilo bi tako što bi se propustilo konstituisanje ove skupštine i mi bi smo na taj način dobili priliku da idemo na nove izbore, da prećutno uđemo u legitimisanje novog izbornog procesa“, smatra on.

Produženje agonije i apatije

Komentarišući pregovore između ostalih izbornih lista podsjetio je da je opozicija nastupala sa parolom da želi smijeniti vlast.

„Podvlačim da svaka stranka može da pregovara sa ovima koji ne žele da odustanu od vlasti, međutim, smatram da opozicione stranke, na taj način prodaju volju svojih birača i ostaju od onoga sa čim su se kandidovali za ove izbore. Ukoliko izbornu volju prevede u neki trgovački materijal onda treba da zna da nakon ovog izbornog procesa treba da se suoči sa svojim biračima, zbog čega će nekoga očuvati na vlast i produžiti ovu našu agoniju, ukoliko se desi da se ta neka kombinatorka ponovo dogovori. Ne vidim priliku za formiranje neke nove vlasti SDP-SDA Sandžaka, zato što je ta kombinatorika već isprobana“, rekao je on.

Dodao je da je to nemoguće jer je SDP razvila takve mehanizme u lokalnoj samoupravi da „dok ne siđe s vlasti i ne demontira se ta hobotnica, niko ko uđe sa njom u vlasti ne bi imao mogućnosti da promjeni stanje apatije i devastacije institucija, javnih preduzeća i lokalne samouprave“.

Zećirović je potvrdio da će pojaviti na konstitutivnoj sjednici gradskog parlamenta jer, kako je pojasnio, ne žele da daju SDP-u da legalizuju ove izbore na način da ih istisne iz ovog procesa, koliko god da bude trajao na način da se ne slažu sa prekrajanjem izbornih rezultata.

Opozicija u Novom Pazaru je, kako je zaključio, izašla iz kompaktnosti, kada je jedna od opozicionih partija odustala od protesta počela, nakon toga jedna partija ušla u neformalne i formalne razgovore sa SDP-om.

„Sve je to dovelo do razbijanja opozicionog fronta, a jedna od ključnih momenata je raspakivanje vlasti u Sjenici i Tutinu. SDP je vrlo vješto rasturio vlast u Sjenici i Tutinu da bi na taj način ucijenio ostale aktere političke scene da moraju da pregovaraju sa njima jedni druge održali na vlast“, naveo je precizirajući da glavni krivac SDP, ali i da dio krivice snose ostale političke partije.

Predsjednik GPS-a je konstatovao i da srpske partije u Novom Pazaru treba da snose odgovornost, jer kako je podvukao, godinama na vlast održavaju SDP.

„Postoje razne špekulacije da odbornik SPS-a, za sada nema zeleno svjetlo iz Beograda da uđe u vlast o to je samo potvrda onoga što govorimo godinama, da se o životu građana Novog Pazara najmanje odlučuje u Novom Pazaru“, kazao je Zećirović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije