Zlatna medalja za Merjem Hodžić, rješava lokalni i globalni problem

Podijelite:

Učenica prirodno-matematičkog smjera 4. razreda novopazarske Gimnazije, Merjem Hodžić je za projekat smanjenja potrošnje struje u domaćinstvima osvojila zlatnu medalja na međunarodnom Festivalu inženjerskih nauka i tehnologije (I-FEST2), održanom od 21. do 25. marta u Tunisu.

Na takmičenju gdje su učestvovali mladi istraživači iz 35 država Merjem je prestižnu nagradu osvojila  za projekat koji se bazira na mini hidrogeneratoru koji proizvodi struju, te se akumulira i koristiti za potrebe domaćinstva.

Merjem za Behar TV kaže da je na ideju za ovako nešto došla zbog zagađenja vode, vazduha  i prirode kod nas.

“Radila sam anketu u Novom Pazaru i niko nije zadovoljan ni cijenama, kvalitetom i naponom struje. Gledala sam na koji način da smislim nešto da svemu podpomognem i došla sam da pravim tip mini hidroelektrane u domaćinstvima. Na taj način nećemo trošiti više vode nego što trošimo inače, neće se zagađivati voda, otpadna voda se kroz tu turbine filtrira, kinetička energija se direktno pretvara u električnu, na taj način dobijamo električnu energiju koja može da služi u domaćinstvu. Ta procedura i sve što je potrebno za izradu tog sistema u kući uopšte nije skup i svako domaćinstvo može da ga priušti, s obzirom koliko će da uštedi”, pojasnila je Merjem.

Sve je počelo prošle godine tokom edukativne ekskurzije sa sestrom u Bosni.

“Tamo sam upoznala svoju mentoricu, pričali smo o nekim projektima i ona nam je predložila da učestvujem na toj bosanskoj olimpijadi. Tek u novembru sam počela da razmišljam o tome, nešto inovativno, nešto što ne postoji. Šta to  može da pomogne, šta je to lokalni, šta je globalni problema. U decembru sam ja skontala šta je problem i otišla u Sarajevo da poradimo na tom projektu, sa svojom rođakom, sestrom. Ona je radila u Sarajevu, a ja svoj praktični dio ovdje u Novom Pazaru. Na bosanskom takmičenju sam osvojila prvo mjesto i poslije aplicirala za ovo takmičenje u Tunisu. S obzirom na konkurenciju 35 država i preko 150 projekata, ja iz malog mjesta, niko za ovo mjesto ni ne zna? Bila sam puna nekih misli kako ja neću to da uspijem. Tešila se sa bitno je učestvovati. Sa strane sam imala dosta podrđke od porodice i ostalih, raznih organizacija u Novom Pazara. Na dan takmičenja imala sam tremu, samopouzdanje mi je bilo poljuljano i sljedeći dan kada sam saznala da sam osvojila zlatnu medalju, kao da je to bio san, kao da se ništa nije ni desilo. Uzimam medalju, a nisam svjesna da uzimam medalju, primamčestitke od svih, predstavljam svoj grad. Nisam bila svjesna da sam na drugom kontinentu, u Africi, da se naš grad i naše mjesto čulo. Tek sad primam to”, ispračala je Merjem svoje utiske.

Kroz ovaj projekat je, ističe usavršila i upoznala sebe. Dobila je pozive iz Engleske i Irana, stekla nove prijatelje i veliko iskustvo. U svu ovu priču je ušla razmišljajući kako da pomogne svom gradu.

“S obzirom da sam prirodno matematički smjer imala sam dosta znanja iz fizike, imala sam dobre profesore iz informatike. Dosta mi je značilo to znanje i nije mi bilo teško da svoja znanja primjenim u praksi”, zaključila je.

Razredna 4/1 odjeljenja, Almedina Martinović kaže da je Merjem zlatno dijete. Uvijek ažurna, ima sve petice, nekad profesori ne mora da je ispituju. Svi su na nju ponosni, pčelica vrednica, medalja koja će da ide dalje i postiže uspjehe.

“Dala je zadatak mnogima, srednjoškolcima i uopšte omladini u našem gradu kako, zapravo, može da se napreduje i kako daleko može da se čuju ta djeca, njihov talenat. Merjem je zaista jedna marljiva djevojčica, radna, vrijedna, talentovana, a pri tom temeljna. Vedra djevojčica koja osmjehom plijeni sve oko sebe. Nadam se da će tako i da ostane i uvijek budemo ponosni na nju i Gimnazija i kolege i profesori”, kazala je profesorica.

Drugarica od pravog razreda gimnazije, Berina Dupljak kaže za Merjem da je nedostižna i ide samo ka novim uspjesima.

“Tokom ovog projekta smo joj svi pomagali, ali nikad nismo mogli da osjetimo da ona ima nedoumica, naravno prijatelji osjete neku drugu stranu. Merjem je nedostižna, ide samo ka novim uspjesima”,kazala je.

Nagrađeni projekat podržava čak 8 “ciljeva održivoga razvoja” koji su i globalni poziv na djelovanje u pravcu okončanja siromaštva, zaštite okoline i klime, pružanje prosperiteta…

Merjem kaže da je osoba koja voli da radi, ne obazire se na prepreke kojih ima puno, humanitarac je, sportista je i trenira rukomet, voli da se uključuje u sve i planira da se bavi bioinžinjeringom.

Uputila je apel na sve mlade da se što aktivnije bave naukom i istraživanjem “kako bismo zajedničkim snagama doprinijeli što boljem i kvalitetnijem životu”. Voljela bi da mijenja svijet na bolje.

“Drugi mi kažu da ću ja biti ta koja će da pravi pomak u svijetu”, poručila je kroz osmjeh.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije