600 godina od smrti Sulejmana Čelebije

Komentari:12

Podijelite:

Grad Bursa je 23. maja ove godine kulturnim programom sjećanja obilježio 600 godina od smrti Sulejmana Čelebije.


Čelebija je istaknuti autor brojnih djela među kojima su najpoznatiji “Vesiletu’n Nedžat” odnosno “Put spasa”, kasnije nazvana “Mevlud”, a bio je i prvi imam Ulu džamije u Bursi, tada prijestolnici Osmanske države.


UNESCO i TÜRKSOY su 2022. proglasili godinom Sulejmana Čelebije, pa je tim povodom Grad Bursa, prijestolnica kulture turkijskog svijeta 2022. godine, organizovala naučnu konferenciju sjećanja na ovog velikana turske kulture na kojoj je pored najpoznatijih profesora osmanske književnosti i tasavvufa u Turskoj: Mehmeda Fatiha Köksala, Mustafe Kara, Bilala Kemiklija, istraživača Mustafe Özčelika, učestvovao i potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i direktor Muzeja Ras Novi Pazar, doktor filoloških nauka Fuad Baćićanin.

Konferenciju sjećanja na Sulejmana Čelebiju otvorili su gradonačelnik Burse Ali Nur Aktaš i narodni poslanik iz Burse Osman Mesten.

Nakon konferencije o Sulejmanu Čelebiji, autoru velikog broja djela i jednom od najpoznatijih imena osmanske kulture i književnosti, u Centru za kulturu Tayyare održan je i koncert Akademije umjetnosti Uludağ univerzitet iz Burse.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije