Bošnjačka inicijativa međusobnog povezivanja i harmonizacije odnosa izmedju država i naroda na Balkanu

Podijelite:

Narodni poslanici SDA Sandžaka Enis Imamović i Selma Kučević započeli su inicijativa međusobnog povezivanja i harmonizacije odnosa između država i naroda na Balkanu i uspostavu Foruma bošnjačkih narodnih poslanika u zemljama bivše SFRJ.

Poslanici SDA Sandžaka su u pravcu te inicijative u petak razgovarali sa zamjenicom premijera Kosova i predsjednicom bošnjačke Nove demokratske stranke Emilijom Redžepi. Susreti bošnjačkih narodnih poslanika u zemljama regiona biće intenzivirani u narednom periodu, rekao je za Behar TV Enis Imamović, ocijenivši da su razgovori sa Emilijom Redžepi bili vrlo konstruktivni.

Lider SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin je prije dva dana saopštio da SDA Sandžaka je pokrenula inicijativu za formiranje bošnjačkog poslaničkog foruma u državama nastalih na prostoru bivše SFRJ, izvan BiH. Prema riječima Ugljanina u tom kontekstu je i Rezolucija bošnjačkih narodnih poslanika u Skupštinama država nastalih na prostoru bivše SFRJ, izvan BiH. Rezolucija je upućena svim bošnjačkim parlamentarnim strankama izvan, samostalnim bošnjačkim narodnim poslanicima koji su izabrani glasovima Bošnjaka, institucijama, organizacijama i samostalnim intelektualcima.

U predloženom dokumentu se naglašava da je Bosna i Hercegovina kao suverena i nedjeljiva država ravnopravnih građana i naroda, članica EU i NATO-a predstavlja vitalni nacionalni interes Bošnjaka iz svih novonastalih država na prostoru bivše SFRJ.

Rezolucijom se favorizovanje koncepta teritorijalne organizacije sa nacionalnim predznakom u Bosni i Hercegovini vidi kao legalizaciju etničkog čišćenja i ključnu prepreku vraćanju građanskog uređenja i vrijednosti Bosne i Hercegovine.

Zahtijeva se da se poništi politička dobit ostvarena teritorijalnim osvajanjem silom, genocidom i nasilnom promjenom nacionalne strukture stanovništva.

Izražavamo se neslaganje sa postupcima Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu u pogledu nametanja izmjena izbornog zakona kojima se favorizuje velikosrpska i velikohrvatska nacionalna politika na štetu građanskog koncepta uređenja društva u Bosni i Hercegovini ali i na štetu bošnjačkog naroda i građana koji se osjećaju kao Bosanci. Traži se da Visoki predstavnik poništi izmjene izbornog zakona kojima devalvira vrijednost bošnjačkih glasova.

“Zalažemo se da države u kojima živimo i djelujemo, putem pojedinačnih i regionalnih politika, osiguraju da društva sačinjena od različitih vjerskih, etničkih i kulturoloških segmenata mogu dugoročno opstati i razvijati se kao harmoničan mozaik jedinstva različitosti gdje se, umjesto averzije i antagonizma usvaja koncesija i univerzalizam a umjesto konfrontacije aktivna životna koegzistencija; Smatramo da za pravedan i trajan mir i saradnju na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava – reciprocitet, a ne privilegovan pristup jednom narodu, etničkoj manjini ili zajednici”, piše između ostalog u nezvaničnoj formi dokumenta, a u koji je Behar TV imala uvid.

Traži se i da se Bošnjacima Sandžaka osigura pravo da uspostavljaju i razvijaju sve vrste odnosa i saradnje sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine, koji ne mogu biti manjeg obima od specijalnih i paralelnih odnosa i saradnje srpskog naroda iz Bosne i Hercegovine sa svojim matičnim narodom u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije