Božović upozorava: Tri velike države, podjela Bosne i Kosova, te „denacifikacija“ CG

Komentari:12

Podijelite:

Vladimir Đukanović,istaknuti član Srpske napredne stranke (SNS) srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića juče je izazvao brojne reakcije nakon što je na Tviter profilu napisao da “mu se čini da će Srbija biti prinuđena krenuti u denacifikaciju Balkana”.

Ova poruka doživljena je u regiji kao otvorena prijetnja režima u Beogradu susjedima, jer je ruski predsjednik Vladimir Putin koristio upravo ovaj argument kao opravdanje za napad na Ukrajinu!

Je li član Vučićeve stranke najavio napad Srbije na susjede? To je jedno od pitanja koje se juče moglo pročitati u regionalnim medijima.

Posebno jer se ova izjava (vjerovatno sasvim namjerno) poklopila sa dešavanjima na sjeveru Kosova, gdje su lokalni Srbi kamionima i drugim sredstvima blokirali puteve koji vode do dva granična prelaza koji povezuju Kosovo i Srbiju – Jarinje i Brnjak.

Kako je prenio Radio Slobodna Evropa, do blokada dolazi dan prije stupanja na snagu dvije odluke Vlade Kosova o srpskim registarskim tablicama i dokumentima.
Direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović bio je među prvima koji je digao glas protiv Đukanovićevih istupa, otvorenih prijetnji i huškanja.

Božović je slične narative prepoznao još mnogo ranije, nedugo nakon invazije Rusije na Ukrajinu, postavljajući pitanja šta su sljedeći potezi Srbije?

„Od početka ruske agresije na Ukrajinu, tvrdim da je u najvećem interesu Rusije bilo da se otvori sukob u mekom trbuhu Evrope, na Zapadnom Balkanu, kako bi se zapad bavio Balkanom dok Rusija lagodno zauzima Kijev. Sjećate li se non-papera Janeza Janše koji su podržali Vučić, Plenković i Edi Rama? E, to je početak priče i ideje stvaranja tri velike države Albanije, Srbije i Hrvatske. Podala Bosne između Srbije i Hrvatske. Podjela Kosova između Albanije i Srbije i “denacifikacija” Crne Gore kao “male Ukrajine” kako kaže Vučićev mitropolit u Crnoj Gori. Oni otvoreno Crnogorce nazivaju “ustašama” i vrše posljednje pripreme za provociranje sukoba u Crnoj Gori“, upozorio je Božović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Projekat „Otvoreni Balkan“


Prema njegovim riječima, nacionalistički režimi tri spomenute države na Zapadnom Balkanu su posredno učestvovale u pripremi ruske invazije na Ukrajinu!

“Sve vrijeme je više nego očigledno da je Vučić očekivao i da se nadao brzoj pobjedi Rusije u Ukrajini. I tu se stvar zakomplikovala. Međutim, on ne odustaje od pokušaja da na silu postane predsjednik ne samo Srbije nego i svih Srba u regionu. Kroz projekat “srpskog sveta” i “Otvorenog Balkana” pokušava da nadomjesti ono što im je propalo sa non-paperom Janeza Janše“, dodao je sagovornik našeg portala.

Bosna za Kosovo


Nadalje, ističe da preko svojih satelita u Bosni i Crnoj Gori, Milorada Dodika i Dritana AbazovićaSrbija pokušava da uveća svoju moć i „da za rješenje kosovskog pitanja traži zauzvrat dio Bosne i Crnu Goru“.

„Prijeti ratom i tako opipava puls Evropske unije i testira fokus SAD-a. Ako mu Zapad još danas bude tolerisao jasne ratnohuškačke namjere koje idu na ruku samo Rusiji i koje destabilizuju evrospki kontinent, onda ćemo se sasvim sigurno suočiti sa novim nemirima i sukobima kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Crnoj Gori i na Kosovu“, istakao je Božović.

Apel opoziciji: Zaustavite novi rat


Upozorio je na kraju kako ćemo biti svjedoci kako su i sami najavili – “denacifikacije Balkana”.

„Što znači da će sve drugačije identitet proglasiti nacističkim kao i svakog ko ne podržava njihovu nacionalističku politiku “srpskog sveta”, baš po ugledu na Putina i “ruski svet”. Zato i apel opoziciji u Srbiji da zaštiti Srbiju i njene građane od novog rata, da obezbijede evropsku budućnost Srbije i da Vučićev režim zauvijek pošalju u devedesete godine prošlog vijeka, odakle su i došli u politički život Srbije“, zaključio je Božović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije