Epopeja UÇK: Adem Jašari je i danas živ

Foto: fb/AlbinKurti

Podijelite:

Na 25. godišnjicu pogibije legendarnog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK) Adema Jašarija u kasarni „Adem Jashari“ u Prištini danas je obilježena tradicionalna manifestacija „Epopeja UÇK“, javlja Anadolija.

Vojnici Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) bili su postrojeni pred najvišim državnim vrhom Kosova, visokim oficirima KBS-a, vojnim predstavnicima prijateljskih država, porodicama palih boraca i drugim gostima.

Nakon intoniranja himni Kosova i Albanije, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga Bashkim Jašari pozdravili postrojene vojnike. Potom su zajedno sa premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Skupštine Glaukom Konjufcom odali počast pred obeliskom palim borcima UÇK, gde su pripadnici KBS-a ispalili počasne plotune.

Predsjednica Osmani je u svom govoru istakla da je porodica Jašari vratila dostojanstvo kosovskom narodu, štiteći ognjišta svog doma. Osmani je rekla da je Epopeja UÇK priča o istrajnosti, nadi i trijumfu nad zločinima koje je izvršio ”genocidni režim Srbije”.

„Ova sloboda i ova država nose pečat legendarnog komandanta Adema Jašarija, njegove porodice i preko 3.000 mučenika UÇK i hiljade vojnika koje i danas imamo među nama. Oni su oličenje hrabrosti i časti“, naglasila je Osmani.

Premijer Kurti je rekao da se ulaganjem u Kosovske bezbjednosne snage danas ispunjava vizija Adema Jašarija, Ademova vizija za stvaranje vojske Kosova.

“Ti dani su još uvijek bili vrijeme rata, onog rata za koji se Adem Jašari pripremao cijeli svoj život i onog rata kojem je posvetio cijeli svoj život. “Živ je”, iako je poginuo za slobodu, jer je upravo njegova herojska pogibija učinila da Adem Jašari ostane živ među vojnicima Oslobodilačke vojske Kosova. On je i danas živ, posebno danas, a posebno u vama vojnicima Kosovskih bezbjednosnih snaga”, rekao je Kurti.

Kurti je, podsjećajući na sudbinu porodice Jašari, rekao da je Srbija otpočinjanjem rata u Prekazu samo još više podstakla udruživanje vojnika Oslobodilačke vojske Kosova i podstakla reakciju međunarodne strane na pobjedu u ratu 1999. godine.

 „Upravo nas je ovaj rat oslobodio ne samo od osvajača i okupatora i kasnije nam doneo državu, već nam je stvorio prostor za život u slobodi i otvorio put za izgradnju demokratskih i stabilnih institucija”, rekao je Kurti.

Rifat Jašari, brat komandanta Adema Jašarija, takođe se obratio prisutnima, rekavši da je UÇK još jednom okupila predstavnike države, porodice palih boraca i građane na 25. godišnjicu Epopeje UÇK.

“Neka nam Bog pomogne da ostvarimo naše vjekovne ciljeve zarad rata i krvi naših sinova i kćeri, da pronađemo zajednički jezik i da ostvarimo svoje ciljeve“, naglasio je Jašari.

“Epopeja UÇK ” je manifestacija koja se tradicionalno održava 5, 6. i 7. marta, u znak sećanja na komandanta Adema Jašarija i 55 članova njegove porodice, koji su tih dana 1998. ubijeni u napadu združenih srpskih specijalnih jedinica.

U okviru manifestacije “Epopeja UÇK ” sutra će Skupština Kosova održati posebnu sjednicu. Takođe, tradicionalno ova tri dana zvaničnici i građani obilaze Memorijalni centar u Prekazu, a manifestacija se završava paljenjem vatri u Prekazu.

Tagovi: Epopeja UCK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije