Erdoan nakon lokalnih izbora u Turskoj: Pobjednik izbora je naša demokratija

Naglasio je kako je građanska volja najvažnija u demokratskim društvima, dodajući da su uvijek bili na strani demokratije i glasačke kutije.
Foto: Emin Sansar/AA

Podijelite:

Turski predsjednik i predsjednik AK Partije Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajjip Erdoan) izjavio je da je, bez obzira na rezultate, pobjednik lokalnih izbora u Turskoj demokratija i građanska volja, javlja Anadolu.

“Volja naroda se manifestuje na glasačkim mjestima, nacija iznosi svoj glas na biralištima i prenosi poruku političarima na glasačkim mjestima”, rekao je Erdoan u obraćanju okupljenim građanima u sjedištu AK Partije u Ankari, nakon održanih lokalnih izbora u zemlji.

“Bez obzira na rezultate, pobjednik ovih izbora je naša demokratija i građanska volja”, rekao je Erdoan.

Naglasio je također da su izbori održani 31. marta, prekretnica.

“31. mart za nas nije kraj, već zapravo prekretnica. Danas su pobijedili svi koji su glasali za AK Partiju i Narodnu alijansu, kao i svi drugi koji su iskoristili demokratsko pravo”, dodao je.

Naglasio je kako je građanska volja najvažnija u demokratskim društvima, dodajući da su uvijek bili na strani demokratije i glasačke kutije.

“Danas postupamo s istim osjećajem odgovornosti i ne priznajemo nikakvu drugu moć iznad volje nacije”, rekao je Erdoan, napominjući da su pred Turskom važne četiri godine.

Erdoan je također naglasio da njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK) “nije dobila rezultat koji je željela i kojem se nadala na izborima.”

“Definitivno ćemo poduzeti potrebne korake tako što ćemo na najispravniji i najobjektivniji način, na osnovama razuma i savjesti, ocijeniti poruke koje je narod dao na glasačkim mjestima”, kazao je Erdoan.

Dodao je da ne postoji ništa veće od snage narodne volje.

“Nema gubitnika u ovoj pobjedi”, dodao je.

Na kraju je izrazio želju da rezultati lokalnih izbora budu od koristi za državu i narod Turske.

U Turskoj su u nedjelju održani lokalni izbori na kojima su glasači birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca.

Nešto više od 61 milion registriranih glasača biralo je lokalne vlasti na mandat od pet godina, na blizu 208.000 birališta.

S preko 90 posto otvorenih glasačkih kutija diljem zemlje, CHP vodi s 37,3 posto glasova, a slijedi je AK ​​Party s 35,78 posto.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije