Godišnjica šehadeta Šabana Poluže, branioca građana Sandžaka

Podijelite:

Na današnji dan, 21. februara 1945. godine, na Ahiret je preselio Šaban Kastrati, poznatiji kao Šaban Poluža, komadant vojske Albanaca Kosova koji su došli da brane građane Sandžaka tokom napada četnika na Novi Pazar za vrijeme Drugog svjetskog rada. Šaban, iz junačke porodice Kastrati, među građanima Sandžaka poznat je pod imenom Šaban Poluža, po mjestu Poluža, u Dreničkoj dolini Kosova, iz kojeg dolazi.

Ostalo je zabilježeno da je u jednoj od njegovih posljednjih bitaka sa partizanima u čije se redove već uvuklo mnogo preobučenih četnika, početkom 1945. godine, a koji su htjeli da zatru i pokolju sve muslimane u Kosovu i Sandžaku, Šaban je teško ranjen i bilo je izvjesno da će ubrzo preseliti i postati šehid. Prije nego što je preselio, ostavio je amanet svojim sinovima da sačuvaju njegovo tijelo da ne padne dušmanima u ruke. Nakon toga je ubrzo ispustio svoju plemenitu dušu.

Njegovi sinovi su napravili branu i skrenuli toj lokalne riječice, a onda na riječnom dnu iskopali mezar, nakon čega su ponovo vratili riječni tok.

Ovaj inteligentni potez su naučili od hazreti Omera, koji je isto uradio kada se za vrijeme svog hilafeta susreo sa ljudima koji su obožavali tijelo jednog od pređašnjih poslanika, alejhisselam, čime ih je zauvijek spriječio da dođu do tog časnog tijela.

Kada je opasnost prošla, potomci Šabana Poluže su ukopali na mezaristanu gdje se i danas nalazi, gdje ga sa poštovanjem i zahvalnošću obilaze građani Sandžaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije