Ključeve svojih soba u Domu za starija lica “Hatidža Mehmedović” zadužile i majke Nura i Refija

Foto: MFS-EMMAUS

Podijelite:

Ključeve svojih soba u Domu za starija lica “Hatidža Mehmedović” u Potočarima kod Srebrenice zadužile su i majke Nura i Refija, javlja Anadolu.

Kompleks koji može parirati svjetski poznatim centrima za smještaj i brigu o starijim licima, nazvan je po majci Hatidži Mehmedović, heroini Podrinja i istinskom borcu za ljudska prava.

Majkama u domu pruža se cjelodnevna medicinska i sva druga neophodna briga i osjećajan pristup na nivou prihvatljivih ljudskih očekivanja.

“Iako je značajan broj majki iz projekta „Ljubav za majke Srebrenice“ hvala Bogu još uvijek vitalan i služi ih zdravlje pa tako mogu i da se brinu o sebi u svojim domovima, ponuđena im je opcija smještaja kako bi proširili njihove svakodnevne aktivnosti i druženja. Mnoge majke nisu još spremne napustiti svoje domove i dijele mišljenja Nure i Refije koje su ipak željele napraviti korak više i oprobati ovaj period prilagodbe kako bi sutra kada dođe vrijeme dočekale spremne smještaj u ovu ustanovu”, saopćeno je iz Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS (MFS-EMMAUS).

Na taj način postigli su jedan kompromisni dogovor i zajednički odlučili da one zaduže svoj smještajni kapacitet koji mogu posjećivati i boraviti kada žele.

“Sve majke kojima su ubijeni najmiliji vratile su se iz želje da budu na svojim ognjištima gdje su podizale svoju djecu do nesretnog rata i da ih određene stvari podsjećaju na njih pa se teško odlučuju na ovaj vid institucionalizacije koji im je ponuđen. Majke su naravno svjesne da će jednoga dana ovisiti o jednom ovakvom obliku brige pa iz tog razloga smo se i odlučili na ovu kompromisnu prilagodbu Domu”, navedeno je iz MFS-EMMAUS-a.

Period toplijih dana je možda i idealna prilika za prilagođavanje jer će po svemu sudeći zimu provesti sa ostalim majkama ovog kompleksa pod cjelodnevnom brigom osoblja ove organizacije.

Ispoštovana je i njihova želja da borave u bungalovu čija je izgradnja finansirana uz podršku grada Novog Pazara.

Ovo obećanje je majkama dato prilikom izgradnje i držali su se istog i danas.

“Poznato je da gradonačelnik Novog Pazara obilazi majke koje su smještene u Domu a nerijetko i majke Nuru i Refiju u njihovim vlastitim domovima, odajući tako poštovanje majkama i suosjećajući se sa njihovom boli koju su preživjele”, dodali su iz MFS-EMMAUS-a.

“Ovo nisu značajna sredstva, ali svim građanima Novog Pazara je drago da možemo da učestvujemo u jednom takvom plemenitom projektu koji će biti određena sigurnost za naše majke. Majke Srebrenice su naš amanet i mi kroz podršku takvim projektima dajemo doprinos i pokazujemo da brinemo o njima i da one nisu, i nikada neće biti same i zaboravljene”, rekao je Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara te 2021. godine kad je Gradsko vijeće donijelo odluku da učestvuje u ovom projektu.

Grad Novi Pazar je 2015. godine donio odluku kojom se najoštrije osuđuje genocid nad Bošnjacima u Srebrenici i osuđuje svako poricanje genocida.

Dom raspolaže sa 118 kreveta raspoređenih u osam bungalova sa po dva apartmana i jednim velikim objektom od 36 apartmana.

Dom ima i poseban objekat gerijatrije sa 14 kreveta. U sklopu Doma za starija lica već nekoliko dana aktivno je počela raditi i ambulanta u kojoj ordinira ljekar medicine pa je to olakšavajuća okolnost i za sve majke da se kontinuirano prati njihovo zdravstveno stanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije