Klub SDA u Skupštini KS: Vlada da poništi dozvolu za blokadu grada Sarajeva

Podijelite:

Klub Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo najoštrije osuđuje odluku kantonalnih vlasti da zbog održavanja takozvane Povorke ponosa, ponovo blokiraju uže jezgro glavnog grada Bosne i Hercegovine i na taj način ograniče kretanje i životne aktivnosti građana, prenosi Anadolija.

“Zahtijevamo od Vlade KS da tu odluku poništi”, naveli su iz SDA i poručili:

“Nakon što je predizbornom najavom propisa o javnim okupljanjima lažno umirio javnost, Elmedin Konaković, njegovi partneri i ministri nastavljaju tamo gdje su stali prošle godine. Poslije odvratnog performansa ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, Trojka nastavlja vulgarizirati i nipodaštavati ustanove kulture od državnog značaja. Posljednji u nizu je sramotni ‘drag show’ – performans travestita održan u javno finansiranom Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, tokom kojeg je izvođena i srbijanska šund muzika. Tražimo smjenu direktorice Historijskog muzeja, koja je od tako značajne institucije, napravila poligon za promociju ‘vrijednosti’ suprotnih našoj kulturnoj tradiciji.”

Pozvali su Vladu Kantona Sarajevo da prestane finansirati manifestacije i skupove kojima manjina teroriše većinu, promoviše razvrat i egzibicionizam.

Pitaju se šta je sa ogromnom većinom građana koji ne prihvataju takve poruke i sadržaje, ko brine o njihovim stavovima i zastupa njihove interese? Ne moramo bezuslovno prihvatati svaku uvezenu naopakost, devijaciju i dekadenciju. U državi kojoj prijeti bijela kuga i nestanak stanovništva, potrebne su nam povorke mladih i zdravih porodica, te promocija porodičnih vrijednosti.

Klub SDA u Skupštini KS ne prihvata ugrožavanje ljudskih prava i sloboda, niti bilo koji oblik nasilja usmjeren ka različitim shvatanjima i opredjeljenjima, ali smatramo da je nedopustiv planski i sistemski napad na način života i vrijednosti ovdašnjeg čovjeka. Pomjeranje granica u nametanju tuđih vrijednosti i manjinskog svjetonazora zaustavit će građani, koji većinski ne prihvataju promjenu društvene i kulturne paradigme Sarajeva. SDA će ostati njihov glas u institucijama sistema”, zaključeno je u saopćenju.

U subotu, 24. juna 2023. godine, zbog održavanja parade doći će do privremene potpune obustave saobraćaja u sarajevskim ulicama: Zmaja od Bosne, Franje Račkog, Koste Hermana, Vrbanja, Fra Anđela Zvizdovića, Hiseta, Hamida Dizdara, Kalmija Baruha, Turhanija, Đoke Mazalića, Vrazova, Maršala Tita, Hamze Hume, most Skenderija, Valtera Perića, Obala Kulina Bana, Reisa Džemaludina Čauševića, Musala, La Benevolencija, Jadranska, Šenoina, Kulovića, Čobanija, Zelenih beretki, Branilaca Sarajeva i Ćemaluša.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije