Komandant KFOR-a: Specijalna jedinica može da ide na sjever bez našeg odobrenja

Podijelite:

Komandant KFOR-a Angelo Mikele Ristuccia ponovio je činjenicu da misija koju vodi nema dokaza o prisustvu ruske privatne vojne grupe Wagner na Kosovu.

I dok je rekao da Kosovske bezbjednosne snage ne mogu da idu na sjever bez njegovog odobrenja i da nikada do sada nisu postavljale takav zahtjev, Ristuccia je naglasio da specijalnim snagama policije nije potrebna dozvola za boravak na sjeveru, podsjećajući na sporazum iz Brisel.

„Srbija je potpisala i jasno definirala Kosovsku policiju kao jedinu nadležnu za sprovođenje zakona i policijske dužnosti. Bez obzira na vrstu policije, kako je policija organizovana, šta god da je – jedinice ROSU, specijalne jedinice, one su odgovorne za borbu protiv kriminala, organizovanih kriminalnih grupa. Za Kosovsku policiju nema ograničenja kada je u pitanju obavljanje ovakvih zadataka širom Kosova”, rekao je Ristucci.

Aktuelnu situaciju na Kosovu on ocjenjuje kao osjetljivu i nestabilnu, ali ipak mirnu i znatno bolju nego u decembru.

“Možemo reći da je situacija sada mnogo bolja nego u decembru. Međutim, postoji niz pitanja koja nas zabrinjavaju, kao što je, na primjer, opasan vakuum koji je nastao na sjeveru nakon što su Srbi sa Kosova istupili iz institucija”, smatra Ristuccia.

Ovaj vakum je veoma opasan, posebno sa stanovišta bezbjednosti, rekao je komandant Kfora.

Tagovi: Kosovo ROSU

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije