Kurti idem u Brisel kako bi predstavio dokumenta o otmici tri kosovska policajca

Foto: AA

Podijelite:

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti saopštio je da je šef Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji Jetish Jashari posjetio tri kosovska policajca u zatvoru u Kraljevu te da su oni izjavili da ih je oko 15 osoba otelo dok su ručali na teritoriji Kosova, javlja Anadolija.

Kurti je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministarkom vanjskih poslova i dijaspore Donikom Grvallom podsjetio da su tri kosovska policajca oteta od srpskih specijalnih snaga 14. juna dok su bili na dužnosti u pograničnom delu na sjeveru Kosova. Zatražio je da bezuslovno budu pušteni na slobodu i najavio da će podnijeti sve dokumente na sastanku u Briselu koji dokazuju da su oteti na teritoriji Kosova.

Kurti je kazao da je ambasador Jashari danas posjetio svu trojicu policajaca, koja su odvojena u kraljevačkom zatvoru te da su sva trojica imala istu priču, da ih je oko 15 osoba opkolilo dok su jeli za stolom i da su oteti.

“Mjesta gde je sto za jelo je na teritoriji Kosova, samo sedam metara od njihovog vozila”, kazao je Kurti i dodao da su policajci bili na visini zadatka u borbi protiv kriminala i da su patrolirali na mjestu gdje je Kosovska policija uspjela da zatvori ilegalne puteve za kriminal.

Grvalla je precizirala da su tri kosovska policajca nakon otmice prebačena u okolinu Raške, potom u Beograd pa u Kraljevo.

“Dok su bili u pritvoru nisu maltretirani fizički, ali su imali malo hrane. Jedan od policajaca koji ima problema s disanjem dobio je jednu injekciju i pumpicu za disanje. Sada su u zatvoru u Kraljevu i dalje nema adekvatnu terapiju koju prima”, kazala je Grvalla.

Navela je da su se sva trojica juče sastala s advokatima i da im je rečeno da će u petak moći da ih posjeti porodica.

Odgovarajući na pitanja novinara da li je uslov za posjetu kosovskim policajcima bila posjeta Srbima uhapšenim na Kosovu, Kurti je kazao da nema izjednačavanja, ali da svi uhapšeni na Kosovu imaju prava na posjetu. Potom je ministarka potvrdila da je danas jedan predstavnik Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu posjetio zatvorene Srbe, koji su kako je kazala, takođe i državljani Srbije.

Premijer Kurti je u vezi s blokadom graničnih prelaza između Kosova i Srbije, ponovio da nema odluke o ekonomsko-trgovinskim mjerama, ali da je “14. juna Srbija izvršila agresiju na Kosovu pa su sigurnosne mejre na graničnim prelazima u skladu s tim”.

“Očigledno je da su se s druge strane granice organizovale neke kamiondžije koje ne dozvoljavaju slobodni tok ljudi i roba. Mi ćemo pokušati sve da to riješimo, ali ponavljam Vlada Kosova nije donijela ni jednu trgovinsku ili ekonomsku meru na tim graničnim prelazima, osim mjera sigurnosti”, kazao je Kurti.

Istakao je da je spreman na ode na naredni sastanak u Brisel na poziv visokog predstavnika EU Josefa Borrella kako bi predstavio detaljno sve podatke koje ima, kako bi shvatili da deeskalacija situacije koju traže podrazumijeva momentalno i bezuslovno oslobađanje policajaca i osudu agresije Srbije na Kosovu.

“Normalizacija odnosa podrazumijeva momentalnu i bezuslovnu punu primjenu Osnovnog sporazuma”, kazao je Kurti.

Blokirani pojedini granični prelazi između Kosova i Srbije

Podsjećamo, jučer su granični prelazi između Kosova i Srbije, Jarinje, Brnjak i Merdare, blokirani su za izlazak s Kosova.

Prema podacima koji su postavljeni na sajtu Ministarstva unutrašnjih Kosova, prelaz Brnjak je blokiran s obije strane granice, dok su prelazi Jarinje i Merdare blokirani za prolaz kamiona i autobusa.

Prethodno je Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova sinoć saopštilo da na teritoriji Srbije, u blizini graničnih prelaza Jarinje i Merdare, zbog protesta koji su u toku, nije moguć prolazak autobusa i kamiona koji dolaze sa Kosova. Takođe se ističe da ni prolazak automobila trenutno nije bezbedan.

Ministarstvo je pozvalo građane koji su već ušli na teritoriju Srbije da koriste granične prelaze Mutivoda i Bela Zemlja ili da krenu putem preko Sjeverne Makedonije (granični prelaz Preševo) preko Skoplja. Ukoliko nisu ušli u Srbiju, mole se građani da ne putuju kroz tu zemlju.

“S obzirom na to da je u opticaju mnogo lažnih vesti koje imaju za cilj širenje straha, pozivamo sve građane da prate Policiju Kosova s najnovijim zvaničnim informacijama u vezi sa tim”, navode iz ministarstva.

Kako prenose lokalni mediji vozači kamioni koji danima čekaju na ulazak na Kosovo odlučili su da blokiraju izlazak kamiona i autobusa sa kosovske na srbijansku stranu granice.

Do toga je došlo nakon što su srbijanske snage uhapsile tri kosovska policajca, koja su bila na dužnosti u pograničnom pojasu na sjeveru Kosova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije