-5.8 C
Novi Pazar
05/02/2023
NaslovnicaKulturaTo je Turska: Trabzon, Crkva sv. Jozefa (Video)

To je Turska: Trabzon, Crkva sv. Jozefa (Video)

Crkva Svetog Josefa nalazi se u gradu Trabzonu u dijelu zvanom Ortamahale. Originalno ime crkve je Arhanđelska ili Agios Mihajlo. Sagrađena je od strane Grka između 11. i 13. vijeka pri dolasku u istočni Trabzon.

Zbog svoje prvobitne loše pozicioniranosti, crkva je premještena na mjesto na kojem se danas nalazi. Trenutno je u fazi restauracije i biće otvorena za posjete, prema riječima našeg izvora, tek naredne godine.

Ova crkva, čije je originalno ime Arhanđeo, zove se Agios Mihajlo ili Arhanđelska crkva. Crkva je građevina sa jednom apsidom od tesanog kamena u pravcu istok-zapad. Glavni ulaz je sa sjeverne strane. Vrata i prozori su sa vanjske strane obloženi lajsnama od užeta. Obruč kupole je u kavkaskom stilu i napravljen od bijelog kamena. Unutrašnjost je obložena prekrasnom podnom oblogom od mozaika. U dekoraciji mozaika korišten je mozaik od prirodnog kamena u crnoj, bijeloj i crvenoj boji. Arheolozi kažu da su mozaici nastali u 11. ili 12. veku. Smatra se da je crkva podignuta krajem vizantijskog perioda, u 12. 13. veku.

Popravljena je u maju 1846. Putnik W.J.Hamilton, koji je posjetio Akçaabat 1836. godine, rekao je: „Posjetio sam crkvu Hagios Michael u Platoni. Rađen je u starom vizantijskom stilu prije 800 godina” i prikazuje ovaj datum.

Zgrada stara 7 vjekova (Crkva Svetog Mihaela), koja se nalazi u istorijskom Ortamahalleu, omiljenom mestu Akcaabat, obnovljena je za korišćenje u društvenim i kulturnim aktivnostima. Koristi se kao mali sastanci (promocija grada i kvarta, slikarstvo, muzika itd.) i kao umjetnička galerija.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA