Odluka je donesena: Kosovo je dobilo bezvizni režim

Podijelite:

Evropski parlament je danas odobrio konačnu odluku i time uklonio sve prepreke za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova. Građani Kosova će se slobodno kretati Evropom najkasnije od 1. januara 2024. godine.

Odluka je donesena bez glasanja, jer nije bilo primjedbi.

Predsjednik Evropskog parlamenta i Švedska, kao predsjedavajući Predsjedništva EU, u srijedu će zvanično potpisati odluku o liberalizaciji.

Odluka će biti objavljena u Službenom glasniku i stupa na snagu 20 dana od dana objavljivanja. Prema ovoj odluci, građani Republike Kosovo moći će da se kreću bez viza u šengenskom prostoru i to najkasnije do 1. januara 2024. godine.

Građani Kosova će moći slobodno da se kreću najkasnije od 1. januara 2024. godine. Ovo pitanje se odnosilo na ETIAS sistem putovanja u Evropi, odnosno njegovo stupanje na snagu. Pošto je rok za puštanje u rad ETIAS-a pomjeren za 2024. godinu, ukidanje viza za građane Kosova biće 1. januara naredne godine.

Vlada Kosova: Ključni trenutak približavanja Kosova EU

„Vizna liberalizacija je sada realnost. Danas je u Evropskom parlamentu pozitivno izglasana konačna odluka o liberalizaciji viznog režima. Nju će sutradan u Strazburu zvanično potpisati Evropski parlament i Vijeće EU, gdje će biti prisutan i prvi potpredsjednik Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi“, stoji u saopštenju Vlade povodom ovog značajnog događaja.

Nova pravila za ukidanje viza za Kosovo omogućit će građanima da putuju u EU bez vize za boravak od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. Kosovo je na vreme ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza, ali do sada nije postojao konsenzus među zemljama članicama za unapređenje procesa.

„Zahvaljujući radu Vlade, posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i upravljanja migracijama, proces je deblokiran, a institucije EU i zemlje članice su se uverile da Kosovo zaslužuje kraj procesa liberalizacije viza i da je država napravila značajan napredak i dostignuća u relevantnim oblastima“, zaključuju u Vladi Kosova.

Nakon dugog čekanja, ovo je ključni trenutak približavanja naše zemlje evropskoj porodici.

Tagovi: EU Kosovo vize

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije