Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić ocenio je danas da pogrešna odluka Vlade Srbije o ukidanju ograničenje maloprodajne cene mleka i da bi bilo bolje da je povećana subvencija i otkupna cena, a ograničena trgovačka marža.

Komentari:12

Podijelite:

“Srpskom seljaku se zato i dalje ne isplati da drži krave, pa će potrošači samo platiti trgovcima još veću zaradu od prodaje uvoznog mleka”, naveo je Nikezić u saopštenju.

On je istakao da država ovakvim odlukama direktno podstiče rast proizvodnje poljskih, čeških, rumunskih ili hrvatskih proizvodjača mleka “koji dobijaju veću subvenciju države i otkupnu cenu mleka, koje sada izvoze u Srbiju”.

“Šta je potrebno da se desi, pa da vlast shvati da nije problem niska maloprodajna cena, već mala proizvodnja mleka u Srbiji, zbog niskih subvencija, skupog goriva i nedovoljne otkupne cene mleka”, zapitao je Nikezić.

Podsetio je da je cena mleka u Srbiji za dve godine povećana sa 90 na 130 dinara za litar i da je već posle ukidanja ograničenja uvećana na 158 dinara.

Istakao je da je potrebno ograničiti maržu i zaradu mlekarama i trgovcima, a pomoći poljoprivrednicima povećanjem otkupnih cena i subvencija.

“Imaćemo tada i dovoljno srpskog mleka i nećemo strepiti zbog nestašica i rasta cena”, rekao je Nikezić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije