Premijer Kurti predložio pet tačaka za izlazak iz krize na sjeveru Kosova

Podijelite:

Kosovski premijer Albin Kurti saopštio je da je predložio pet tačaka kako bi se deeskalirala situacija na sjeveru Kosova, te da je za smanjenje prisustva specijalnih jedinica Policije Kosova prvo potrebno da se momentalno povuku kriminalne grupe iz sjevernih opština, javlja Anadolija.

Kurti je, na konferenciji za novinare, kazao da je jutros ovaj plan predstavio ambasadorima zemalja Kvinte, dok je juče o tome telefonom razgovarao sa visokim predstavnikom Evropske unije Josepom Borelom i specijalnim izaslanikom EU-a za dijalog Miroslavom Lajčakom. Takođe juče je obavjestio i američkog ambasadora Jeffa Hoveniera o svom prijedlogu.

Kurti je rekao da je eskalacija na sjeveru Kosova posljedica bojkota srpskih vanrednih lokalnih izbora u aprilu u četiri sjeverne opštine, zbog pritiska Beograda na lokalne Srbe da bojkotuju izbore.

U svom prijedlogu od pet tačaka sa konkretnim koracima za izlazak iz nastale situacije, Kurti traži da se na sjeveru prvo sprovede vladavina prava, u smislu da se identifikuju kriminalne grupe koje su dovele do nasilja, a kao drugo da se nasilne grupe odmah udalje sa sjevera.

Treće da Policija Kosova i KFOR ili EULEX sprovode zajedničke sigurnosne procjene svakih 15 dana kako bi se garantovalo sigurno okruženje, četvrto da Vlada Kosova u koordinaciji sa svim akterima raspiše vanredne izbore u četiri opštine na severu, a peto da se Priština i Beograd vrate dijalogu uz posredovanje EU-a.

“Kao što pokazuje hronologija razvoja događaja, od 5. novembra prošle godine, naše odluke niti su doprinijele eskalaciji, niti su izvor eskalacije situacije na sjeveru Kosova. Mi smo dužni da sprovodimo ustavne odredbe i zakone na cijeloj teritoriji Republike Kosovo“, naglasio je premijer Kurti.

Istakao je da Kosovo i Srbija imaju dogovoren osnovni sporazum iz Brisela i Ohrida iz februara i marta ove godine, koji treba da se primjeni.

Takođe je kazao da je najviše nasilja bilo 29. maja u Zvečanu, kada u opštinskoj zgradi nije bio novi predsjednik opštine, što kako je kazao znači da nije reč o predsjedniku nego o kriminalnim grupama od kojih su se čuli I povici “ubij, ubij“. Kurti je kazao i da na Kosovu nema nasilja kada nema naredbe iz Beograda.

Kurti je rekao da kriminalne grupe dolaze iz Srbije kako bi destabilizovale Kosovo, te da oni koji su napali vojnike KFOR-a i novinare moraju da odgovaraju.

Upitan da prokomentariše predlog nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je premijer Albanije Edi Rama predao Briselu, Kurti je kazao da je adresa za taj model za nacionalne manjine u Beogradu.

“Nema sumnje da premijer Rama vjeruje da je to pravi model, dobar model, ali je trebalo da ga kao prijedlog da predsjedniku Srbije za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, posebno što član 8, tačka 1. Ustava Republike Albanije kaže da Republika Albanija štiti nacionalna prava albanskog naroda koji živi van njenih granica“, naglasio je Kurti.

U Sjevernoj Mitrovici trenutno mirno, lokalni Srbi okupljeni u manjem broju

Nakon kraće eskalacije situacije do koje je došlo zbog hapšenja jednog od organizatora nedavnog napada na kosovsku policiju i KFOR u Zvečanu, u Sjevernoj Mitrovici trenutno je mirno.

Lokalni Srbi su okupljeni na ulici u manjem broju sa sjeverne strane Bošnjačke mahale, gdje je Kosovska policija sprovela akciju hapšenja. Srpski stanovnici su pokušali da spriječe to hapšenje i tom prilikom su lakše povređena tri kosovska policajca.

Nakon ove akcije, Kosovska policija se povukla na južnu stranu Bošnjačke mahale na zahtjev američkog komandanta KFOR-a za region sjevera, koji je upravljao situacijom i u Zvečanu tokom nedavne eskalacije situacije kada su bili napadnuti vojnici KFOR-a.

Pripadnici kosovske policije sva vozila zaustavljaju već kod mosta na ulazu u Bošnjačku mahalu, tako da se samo pješice može preći iz južnog u sjeverni deo grada.

Policija je, takođe, novinarima savjetovala da ne prelaze u sjeverni deo, zato što ne mogu da garantuju sigurnost.

Ranije je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svećlja saopštio da je uhapšen jedan od organizatora napada na KFOR, inače pripadnik takozvane “Civilne zaštite”, koja ima zadatak da brani srpsko stanovništvo od kosovskih specijalaca i eventualnog napada sa južne strane podijeljenog grada Mitrovice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije