Promocija „Kazivanja Velikog leptira“ u Sandžaku

Ideja je, kaže Balje, nastala u sjećanjima na govor majke Zineti, koja je bila narator, hroničar i detaljista, a on je sumblimirano znanje pretočio u knjigu, kojom je, na neki način, metaforički u njenih pet istinskih kazivanjima, pokušao da dočara ljude i događaje od 1913. do 70.-tih godina prošlog vijeka

Podijelite:

Roman “Kazivanja Velikog leptira”, novinara i književnika Mustafe Balje imaće promociju i u Sandžaku, u Bošnjačkom nacionalnom vijeću u petak u 21. juna sa početkom u 20 sati.

Radi se o historijskom romanu koji donosi kazivanja historije Gore, tačnije Restelice, gdje je Balje i rođen, a na sandžačkoj promociji o ovom djelu, pored autora, govoriće i promotori prof. dr. Sead Šemsović, prof. dr. Ahmed Bihorac i dr. Muljaim Kaćka.

Nakon objavljenih pet knjiga poezije, Mustafa Balje je odlučio da publici pokloni i jedan roman čije pisanje je za njega, kako kaže, bila posebna putešestvija, jer se oprobao da napiše nešto što ga je godinama tištelo, nešto što je godinama bilo nagomilano u njemu.

Ideja je, kaže Balje, nastala u sjećanjima na govor majke Zineti, koja je bila narator, hroničar i detaljista, a on je sumblimirano znanje pretočio u knjigu, kojom je, na neki način, metaforički u njenih pet istinskih kazivanjima, pokušao da dočara ljude i događaje od 1913. do 70.tih godina prošlog vijeka.

Roman “Kazivanja Velikog leptira” je publikovan u okviru izdavačke kuće Connetum iz Sarajeva, a recenziju je napisao akademik Ferid Muhić, koji o ovom romanu navodi: „Još jedna hronika stradanja, još jedna Historija colamitatem! Do sada skrivena, javnosti nepoznata, u akademskim krugovima historičara, po nalogu vlasti, žigom ovjerena kao Strogo zabranjeno. Ovaj put to je priča o zločinima nad gorštacima Gore, jednog od najljepših i najmanje poznatih predjela Balkana. Priča koja potvrđuje da se od nasilja vlasti ne može naći spas, niti otići dovoljno daleko. Nije dovoljno što nikome ne smetaš, što si nevin, što nikakvo zlo nisi učinio! Dovoljno je što te ima i što nisi onakav kakvi su oni koji su na vlasti!“

Prije romana “Kazivanja Velikog leptira”, Mustafa Balje je objavio i šest knjiga poezije: Orfejevo ogledalo, Leptiri po pločnicima, Gošća , Noćno putovanje, Ademov mjesec i Otok od živog srebra. Sa Sadikom Idrizijem Aljabakom, koautor je Antologije poezije Gore.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije