Šaip Kamberi u pismu Eskobaru: Uključite Preševsku dolinu u dijalog Kosova i Srbije

Podijelite:

Lider Albanaca Preševske doline i poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi pisao je specijalnom izaslaniku Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru i tražio da predstavnici Albanaca Preševska dolina bude uključeni u dijalog Kosova i Srbije, kako bi se sveobuhvatno riješila njihova situacija.

Kamberi je u svojoj objavi na Fejsbuku najavio da će to pismo uputiti i šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu, posredniku u dijalogu iz EU Miroslavu Lajčaku, i predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.

Kako je u pismu naveo, da ključni elemenat sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma Kosova i Srbije mora biti simetričnost i tretman odgovarajućih nacionalnih manjina da bi Kosovo i Srbija mogli da napreduju na svojim evropskim putevima, a kako je ocjenio, to će spriječiti još jedan sukob u Preševskoj dolini i ukloniti izvor nestabilnosti između dvije susjedne zemlje sa širim implikacijama na Zapadni Balkan.

Kamberi je pozvao predstavnike EU, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i SAD da u cilju detaljnijeg informisanja o opštoj situaciji posjete Preševsku dolinu i da se sastanu sa albanskim predstavnicima i liderima zajednica i razgovaraju “o njihovoj zabrinutosti”.

On je u pismu naveo da je situacija albanske zajednice u Preševskoj dolini “i dalje teška uprkos opredjeljenju Vlade Srbije da radi na prosperitetnoj budućnosti i garancijama koje je ponudila međunarodna zajednica nakon oružanog sukoba 2001. godine.

“Dok pišem ovo pismo 22 godine nakon sukoba, albanska zajednica u Preševskoj dolini ostaje najdiskriminisanija manjina u Republici Srbiji. Nisu preduzete nikakve mjere da se okonča ekonomska diskriminacija Albanaca, da se riješi veoma niska zastupljenost Albanaca u državnim institucijama i preduzećima pod kontrolom vlade i da se smanji prisustvo vojnih snaga u regionu”, napisao je Kamberi.

On je dodao da je neprijateljski odnos Srbije prema nezavisnosti Kosova negativno uticao na Albance u Preševu jer Srbija odbija da prizna fakultetske diplome kosovskih univerziteta i time diskvalifikuje 15 generacija Albanaca koji zbog toga ostaju bez zaposlenja u državnim institucijama.

“Albancima u Preševskoj dolini trenutno je uskraćeno pravo da koriste nacionalne simbole i zastavu, što je ključni element albanskog nacionalnog identiteta. Militarizacija se stalno koristi kao strategija zastrašivanja lokalne albanske zajednice”, dodao je Kamberi u pismu.

Prema njegovijm navodima srpske vlasti, kako bi bio smanjen broj Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, primenjuju takozvanu pasivizaciju adresa stanovanja, praksu koju je Helsinški odbor Srbije nazvao oblikom etničkog čišćenja administrativnim putem.

“Pored ovih gorkih pritužbi, u političkom i medijskom diskursu normalizuje se rastujuća albanofobija izražena kroz huškačke i uvredljive izjave na račun Albanaca, koje daju najviši državni funkcioneri vladajuće koalicije u Srbiji”, dodao je Kamberi.

Kako je u pismu istakao, “kombinovani efekti potiskivanja nacionalnog identiteta, diskriminacije, maltretiranja i zastrašivanja primoravaju mlade ljude da napuste Preševsku dolinu u potrazi za boljim prilikama u zemljama članicama EU”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije