Sinan-beg medresa: 21. februar – promocija jezičke i kulturne različitosti

Podijelite:

Žensko odjeljenje Sinan-begove medrese u Novom Pazaru tradicionalno je obilježilo 21. febrar, Međunarodni dan maternjeg jezika i Dan školstva na bosanskom jeziku, objavljeno je na zvaničnoj Facebook stranici Mešihata islamske zajednice Sandžaka.

Iz medrese poručuju da ukazivanje na ovaj dan ima za osnovni cilj da promoviše jezičke i kulturne različitosti, sa idejom njegovanja ljubavi i dizanju svijesti o značaju maternjeg jezika.

Uz  prigodan i raznovrstan program, organizovan od strane učenica medrese, prisutni su imali priliku slušati izlaganja o važnosti očuvanja maternjeg jezika, i u tu svrhu prelijepo kazivanje stihova i proznih tekstova iz bošnjačke, a i svjetske književnosti.

Izvedba tradicionalnih sevdalinki, kojima je ukrašen cjelokupni program, dala je poseban pečat ovom lijepom druženju.

U Republici Srbiji je u službenoj upotrebi, pored srpskog jezika, još 12 jezika nacionalnih manjina (albanski, bosanski, bugarski, bunjevački, mađarski, makedonski, rumunski, rusinski, slovački, hrvatski, crnogorski i češki) na cijeloj teritoriji 42 jedinice lokalne samouprave, osim toga vlaški i romski jezik su u službenoj upotrebi u pojedinim naseljenim mjestima.

Generalna skupština UNESKO 1999. godine proglasila je 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

UNESKO ukazuje da je jezička raznolikost sve ugroženija i da preko 40 procenata svjetskog stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori ili razumije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije