Skandalozan odgovor Željke Cvijanović: Ne primam čestitke povodom ovog morbidnog datuma

Podijelite:

Naime, na adresu Kabineta predsjedavajuće Željke Cvijanović stiglo je pismo iz Stranke demokratske akcije Sandžaka u kojem čestitaju 1. mart – Dan nezavisnosti BiH.

“Na današnji dan prije 31. godinu građani BiH su jasno rekli da hoće da grade samostalnu i cjelovitu državu ravnopravnih građana i naroda, koja je priznata u Ujedinjenim nacijama. Želja mi je da BiH, kao suverena, jedinstvena i demokratska država, zasnovana na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom bude ravnopravna članica EU i NATO saveza”, navedeno je u pismu koje potpisuje Sulejman Ugljanin.

Ubrzo je stigao odgovor Cvijanović, ali na Instagramu.

“Nije moj praznik i ne primam čestitke povodom ovog morbidnog datuma! Uzgred rečeno, BiH nema zakon o praznicima, a jedino što se zajednički obilježava su Nova godina i Prvi maj”, napisala je.

Željka Cvijanović tako nastavlja lošu praksu političara čije stranke imaju u Banjoj Luci, a koje ne obilježavaju praznike svoje zemlje Bosne i Hercegovine.

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja nezavisnost Bosne i Hercegovine od Socijalističke federativne republike Jugoslavije.

Ukaz o proglašenju zakona kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995, neposredno nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovini i tačno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa Bosne i Hercegovine.

Prethodno je Zakon o 1. martu donijela Skupština Republike Bosne i Hercegovine, 28. februara 1995.

Parlament je 28. februara 1995. donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, a prvi put je proslavljen 7. aprila 1995. Evropska ekonomska zajednica priznala je ovaj dan kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Ovaj Zakon je još uvjek na snazi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije