Sramotan narativ pisma namijenjenog učenicima povodom državnog praznika

Podijelite:

“Pogotovo u multinacionalnoj sredini kakva je Vojvodina”

Povodom 15. septembra, „Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“ na adrese novosadskih osnovnih škola stiglo je uputsvo Gradske uprave za obrazovanje kako obilježiti ovaj praznik, kojim se, između ostalog, nalaže da se učenicima pročita pismo kojim se, inače, promoviše nacionalizam, sabornost i srpski kolekivizam.

Urednica portala Bebac Jasmina Mihnjak izjavila je za Autonomiju da je sramotno da se deca indoktriniraju na ovakav način pogotovo u multinacionalnoj sredini kakva je Vojvodina.

“Sramotan je taj narativ da smo mi Srbi iznad drugih. Deca ne smiju da se koriste u ovakve svrhe. Oni treba na drugačiji način da uče o nacionalnoj pripadnosti”, kazala je Mihnjak.

I pojedine organizacije ocijenile su da je takav sadržaj neprimjeren posebno u Vojvodini, u kojoj žive različite nacionalne zajednice.

Upravo na to je ukazao Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, koji je pozvao škole da odbiju čitanje pomenutog teksta “jer ne ostavlja prostor za izbore pojedinca i za pripadnike drugih etničkih zajednica koje imaju značajan udeo u vojvođanskoj kulturi”.

Ta organizacija citira dio pisma u kojem se navodi i da je “ovaj dan simbol junaštva i jedinstva nacije, koji Srbija, Republika Srpska i srpski narod gde god da živi, slavi zajedničkim praznikom. On je i poruka da samo jedinstvom i sabornošću možemo sačuvati svoju kulturu, tradiciju, vjeru”.

Oglasilo se i Bošnjaško nacionalno vijeće ocijenivši “da je čitanje tog teksta u sandžačkim školama i u ostalim nacionalno mešovitim sredinama u suprotnosti sa poštovanjem i uvažavanjem različitosti i multietičnosti“.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocijenila je pismo kao „motivacione pamflete u Njemačkoj 1930-ih godina koji unose podjele i nelagodu među velik broj roditelja”.

“U pismu koje će biti pročitano učenicima navodi se, između ostalog, da  ‘srpska trobojka našim precima bila je veća i važnija i preča od života’, ‘Neka živi srpsko jedinstvo, naša sloboda i naša crveno-plavo-bela trobojka! Neka živi srpski narod gde god živeo’, ‘U smrt, samo ne stajte! Naprijed, u otadžbinu!'”, ističe LSV kao posebno sporan saržaj.

Ta stranka navela je da je pismo sačinilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje vodi Darija Kisić Tepavčević, te pozvalo ministarku da povuče “nakaradnu preporuku i zaustavi dodatne podjele u našem društvu”, naglašavajući da “djeca moraju biti ravnopravna, sigurna i slobodna, bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku ili zavičajnu pripadnost”.

Međutim, ovim povodom nisu se oglasili prosvjetni sindikati ili udruženja roditelja.

Nastavnica jedne novosadske multinacionalne osnovne škole rekla je za Autonomiju da za ovu temu nisu preterano zainteresovani ni nastavnici, a ni roditelji.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave ustanovljen je 2020. godine u znak sjećanja na proboj Solunskog fronta 1918. godine i proslavlja se kao radni dan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije