16.2 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaPolitikaStoltenberg: Zabrinutost Turske zbog terorizma je 'legitimna'

Stoltenberg: Zabrinutost Turske zbog terorizma je ‘legitimna’

IzvorBeta

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Turska ima “legitimne brige” zbog terorizma i drugih pitanja, koje treba ozbiljno shvatiti.

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsjednikom Finske Saulijem Ninistom, Stoltenberg je rekao da “nijedan drugi saveznik u NATO-u nije pretrpeo više terorističkih napada od Turske”, i ukazao na stratešku važnost položaja te zemlje zbog susjeda poput Iraka i Sirije.

“To su legitimne brige. Ovde se radi o terorizmu, o izvozu oružja. Moramo da se bavimo bezbjednosnim problemima svih saveznika. To uključuje i zabrinutost Turske u vezi sa terorističkom grupom Radnička partija Kurdistana (PKK)”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da kada “ključni saveznik” poput Turske pokrene pitanje terorizma, NATO mora to da shvati ozbiljno. “I upravo to i činimo”, naveo je Stoltenberg.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan ranije je optužio Finsku i Švedsku da pružaju podršku kurdskim militantima i saopštio da Turska neće podržati članstvo dvije zemlje u NATO ukoliko one ne promjene politiku.

Zahtjevi Ankare prema Helsinkiju i Stokholmu obuhvataju i ukidanje restrikcija na izvoz oružja Turskoj, kao i ekstradiciju pojedinih članova kurdskih organizacija koje se protive Erdoganovoj vlasti.

Stoltenberg će sutra posjetiti Švedsku i razgovarati sa švedskom premijerkom Magdalenom Anderson.

IzvorBeta
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA