U Jadran uplovio američki nosač aviona USS Gerald R. Ford

Podijelite:

Veliki američki nosač aviona na nuklearni pogon USS Gerald R. Ford uplovio je rano jutros u Jadransko more i doplovio do Splita. Ponos američke mornarice dugačak je više od 330 metara, a visok 76 metara. Nazvan je po 38. predsjedniku SAD-a Geraldu Fordu.

Gradnja je koštala 12.8 milijardi dolara, a još je 4.7 milijardi utrošeno za istraživanje i razvoj. Može nositi 75 aviona, a posadu, uključujući vazduhoplovno osoblje, čini 4500 ljudi.

 „Posjeta služi unapređenju odnosa SAD-a i Hrvatske jer dvije nacije rade zajedno na stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu regije, a posjeta luci će takođe biti prilika da se posada susretne sa Splićanima i upozna bogatu istoriju i kulturu Hrvatske“, objavila je američka ambasada.

Američka 6. flota, sa sjedištem u Napulju, provodi celi spektar združenih i pomorskih operacija, često u dogovoru sa savezničkim, zajedničkim i međuagencijskim partnerima, radi promocije nacionalnih interesa i sigurnosti SAD-a i stabilnost u Evropi i Africi, dodaju iz ambasade, prenosi Indeks.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije