Ugljanin: Najprije da riješimo stvar u svojoj kući

Podijelite:

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je iznio stav da stranka na čijem je čelu podržava evropski prijedlog za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova ali i da Srbija, nakon što riješi status Bošnjaka, Albanaca i drugih može da traži rješavanje statusa Srba na Kosovu, u Bosni i drugim državama.

On je u obraćanju medijima rekao da SDA Sandžaka, kao stranka koja predstavlja i legitimno zastupa bošnjačkog naroda u Srbiji bila spremna da se odazove pozivu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je najavio da će u parlamentu razgovarati sa političkim strankama, ali da Vučić nije održao taj sastanak, te da su o ovom prijedlogom razgovarali sa premijerom Kosova, Albinom Kurtijem i upoznali se sa okvirnim principima francusko-njemačkog prijedloga.

Predočio je da su Kurtija, kao predstavnici Bošnjaka i Albanaca obavijestili da nisu zadovoljni položajem i da se u nastavku dijaloga treba da se obezbjedi reciprocitet u pravima manjinskih naroda i nacionalnih zajednica.

„Ovaj evropski prijedlog za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova je jasan i sveobuhvatan. Zaštita nacionalnih manjina pominje se jasno i nedvosmisleno, već u trećoj rečenici sporazuma, a zajednica srpskih opština se uopšte ne spominje. Davanje nacionalnog predznaka opštinama je izum velikosrpske politike koji ima za cilj legalizaciju zločina koje su srpske oružane snage izvršile u Bosni, Sandžaku i na Kosovu“, rekao je Ugljanin.

Prema njegovim riječima svako davanje nacionalnog predznaka opštinama je izum velikosrpske politike na Balkanu i da to ne predlaže ni Ahtisarijev plan, kao i da privilegovan pristup ne dolazi u obzir.

„Predlagači sporazuma su se usaglasili da za trajan mir, sigurnost, regionalnu saradnju i stabilnost u Evropi i Zapadnm Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup jednoj manjinskoj zajednici ili manjini. Privilegovan pristup ne dolazi u obzir. Kao SDA Sandžaka tražimo od predsjednika Republike Srbije i državnih organa u Srbiji, da najprije na osnovu ovog sporazuma, sa kojim smo se upoznali, da najprije riješimo stvari u svojoj kući. Da u Srbiji riješimo status Bošnjaka i Albanaca, pa tek onda da to isto tražimo za svoje sunarodnjake na Kosovu“, poručio je Ugljanin, dodavši da Bošnjaci i Albanci u Srbiji imaju mnogo neriješenih pitanja i da je njihov položaj neodrživ i neprihvatljiv.

Predočio je da je predstavnicima SAD, Velike Britanije, Francuske u drugih međunarodnih institucija upućeno pismo sa zahtjevom da se u realizaciji ovog sporazuma uključi rješavanje pitanje Albanaca i Bošnjaka.

„Princip simterije i reciprociteta, bez diskriminacije. Bez favorizovanja bilo kojeg naroda ili nacionalne zajednice. To je princip koji, kako kažu predlagači, garantuje pravedan i stabilan mir na Balkanu i Evropi. Za Bošnjake tražimo institucionalnu saradnju, a ne prazne priče kako su govorili svi dosadašnji premijeri i predsjednici. Čujemo da još uvijek pričaju takve priče. Velikosrpska politika zasniva svoju nakaradnu laž na tome da u Srbiji svi uživaju svoja prava, a jedino Srbima nešto u Bosni i na Kosovu nešto fali. To je jedan nenormalan, maćehinski pristup i predsjednika Srbije, predsjednice Vlade Srbije u odnosu na Bošnjake. To govorimo legalno, odgovorno i legitimno kao politička stranka koja je ovlašćena da predstavlja i zastupa interese Bošnjaka u ovoj zemlji“, poručio je on.

– Hatarnama postradalim u zemljotresu u Turskoj i Siriji

Na konferenciji za medije lider SDA Sandžaka je izrazio saosjećanje sa porodicama nastradalih u zemljotresu u Turskoj i Siriji.

 „Sa velikom tugom i žalošću jutros sa primio ovu vijest o zemljotresu koji se dogodio u dijelovima Turske i Sirije i koji je izazvao velike žrtve i materijalnu štetu. Očekujem da će svjetski lideri, kako su i obećali, da pruže pomoć i Turskoj i Siriji u sanaciji razaranja nastalih zemljotresu. Ovom prilikom svim povrijeđenom želim da uputim želje za brz oporavak“, poručio je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije