14.9 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaZanimljivostiDa li ste znali da se u početku koka-kola mogla kupiti samo...

Da li ste znali da se u početku koka-kola mogla kupiti samo u apoteci?

Godine 1885. John Pemberton, farmaceut iz Atlante, izumio je tonik, French Wine Cola, piće slično današnjoj Coca-Coli. Kasnije je iz njega uklonio alkohol i dodao druge biljne esencije za piće za liječenje glavobolje. Frenk Robinson je piće nazvao Coca-Cola, misleći da će se dva početna slova k lako zapamtiti i da će dobro izgledati kao reklama.

Pemberton je 8. maja 1886. prodao prvu čašu Coca-Cole u svojoj apoteci u Atlanti za pet centi.  Tokom prve godine, prodao je samo dvadeset pet galona sirupa. Pošto je potrošio više novca na oglašavanje nego što je zaradio na prodaji, odlučuje pronaći partnera kako mu posao ne bi propao. Jedini koji je vidio potencijal u piću bio je trgovac iz Atlante Isa Candler, koji je postao jedini vlasnik Coca-Cole nakon Pamperove smrti. 29. januara 1890. osnovao je kompaniju Coca-Cola. Danas je to jedna od najvećih američkih kompanija čija je reputacija i popularnost poznata u cijelom svijetu.

Recept za Coca-Colu se i dalje čuva u strogoj tajni, a Coca-Cola se prodaje u preko dvije stotine zemalja širom svijeta. Sastojci Coca-Cole su gazirana voda, fruktozno-glukozni sirup ili šećer, kofein, fosforna kiselina, karamel boja i prirodne arome (biljni ekstrakti), čija tačna formula je tajna. Vjeruje se da arome uključuju ekstrakt vanilije i eterična ulja narandže i cimeta.

Coca-Cola je bezalkoholno gazirano piće koje proizvodi istoimena američka multinacionalna kompanija, sa sjedištem u Atlanti, gradu u kojem je John Stitt Pemberton prodao prvu preteču ovog pića 8. maja 1886. , napravljen od sirupa i gazirane vode.

Ujedno, to je jedan od razloga što je Atlanta 1996. godine, na stogodišnjicu moderne istorije ovih igara, a ujedno i na stogodišnjicu Coca-Cole, dobila organizaciju Olimpijskih igara. Danas, nakon više od sto godina postojanja, Coca-Cola je jedan od najpoznatijih svjetskih brendova.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA