HNV i DSHV traže da film „Oluja“ ne bude prikazani u školama s nastavom na hrvatskom jeziku

Podijelite:

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) zatražili su da film „Oluja“, koji govori o proterivanju više od 250.000 Srba iz nekadašnje Republike Srpske Krajine (RSK), ne bude prikazivan u školama u Vojvodini u kojima se nastava odvija i na hrvatskom jeziku.

Naime, Ministarstvo prosvjete Srbije uputilo je osnovnim i srednjim školama dopis u kome se, na osnovu mišljenja Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, preporučuje prikazivanje filma „Oluja“ učenicima osmog razreda i srednjoškolcima.

Kako je prenio nedjeljnik na hrvatskom jeziku „Hrvatska riječ“ iz Subotice, HNS i DSHV su ocijenili da bi prikazivanje tog filma u školama moglo da izloži „aktima mržnje“ učenike hrvatske nacionalnosti.

„Dopuštajući pluralnost perspektiva ocjenjivanja istorijskih događaja i uvažavajući značaj filmske umetnosti u obrazovno-odgojnom procesu, ukazujemo na činjenicu da prikazivanje filma ‘Oluja’ može snažno uticati na širenje negativnih stereotipa o Hrvatima“, naveli su iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Upozorili su da to može „povećati negativne osjećaje prema Hrvatima i ojačati netoleranciju među mladima u Srbiji“.

„Osmaci i srednjoškolci iz naše zajednice će tako vrlo verovatno biti izloženi aktima mržnje“, naveli su iz DSHV.

Predsjednica HNV Jasna Vojnić kazala je da su u tom telu bili „izuzetno neugodno iznenađeni“ dopisom Ministarstva prosvjete o prikazivanju filma u školama, i to kako je rekla, u momentu kada je počelo otopljavanje odnosa Srbije i Hrvatske.

„Nakon razgovora s ministrom i njegovim timom dobili smo uvjerenja kako će se poduzeti konkretni koraci te da se film neće prikazati u školama gde se nastava izvodi i na hrvatskom jeziku“, kazala je Vojnić

Ministarstvo prosvjete Srbije uputilo je osnovnim i srednjim školama dopis u kome se, na osnovu mišljenja Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, preporučuje prikazivanje filma „Oluja“ učenicima osmog razreda i srednjoškolcima.

Hrvatska vojska i policija napale su avgusta 1995. godine područje RSK, koje je bilo pod zaštitom UN, i ubile najmanje 1.800 a proterale izmedju 220.000 i 250.000 Srba.

Tagovi: DSHV HNV Oluja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije