Istanbul: Plava džamija otvorila vrata za vjernike nakon petogodišnje restauracije

Foto: AA

Podijelite:

Čuvena Sultanahmetova džamija, poznata kao Plava džamija, ponovo je otvorena u petak, 21. aprila, nakon pet godina restauracije, javlja Anadolija.

Prisustvujući ceremoniji otvaranja džamije, prvog dana Ramazanskog bajrama, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) opisao ju je kao “jednu od najvažnijih simbola Istanbula”.

U intervjuu za Anadoliju, Hayrullah Celebi, regionalni menadžer Generalne direkcije fondacija, rekao je da direkcija slijedi princip da džamije koje se obnavljaju budu otvorene za molitve i posjete.

Celebi je rekao da je Plava džamija, pored kratkog zatvaranja od pet mjeseci u proteklih pet godina, ostala u funkciji, iako ograničenog kapaciteta.

Restauracija Sultanahmetove džamija u Istanbulu, jedna od najopsežnijih u 400 godina njenog postojanja, počela je 2018. godine.

Sultanahmetova džamija, koja je jedina džamija u osmanskoj arhitekturi sa šest munara, neizostavan je dio fotografija i razglednica Istanbula. Zbog plave boje koja preovladava na pločicama i natpisima poznata je i pod nazivom Plava džamija, a izgrađena je 1616. godine po naredbi osmanskog sultana Ahmeda I.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije