Kampanja BNV-a za popis 2022: “Bošnjaci, svjedočimo da jesmo” (Video)

Podijelite:

Popisni podaci su posebno važni za definisanje i realizaciju brojnih strategija i politika za unaprjeđenje položaja pripadnikana nacionalnih zajednica, podsjećaju iz Republičkog zavoda za statistiku. Predstavnici BNV-a su obilaskom opština i susretima sa predstavnicima lokalnih samouprava u cilju afirmacije i davanja značaja popisu kampanju započeli početkom avgusta. U svim sandžačkim opštinama na više mjesta su istaknuti bilbordi sa porukama kako Bošnjaci treba da se izjasne.

Predsjednica Vijeća, Jasmina Curić ističe da su zadovoljni efektima kampanje i interesovanjem građana za popis.

“Cilj naše kampanje je bio da pozovemo Bošnjake i ukažemo na značaj popisa. Da ukažemo na to da je popis od suštinske važnosti za sve Bošnjake, za ostvarivanje nacionalnih prava Bošnjaka. Zadovoljni smo efektima kampanje, mnogo ljudi nam se javlja, čad traže i da imaju potvrdu da su popisani. U ovoj kampanju je bilo važno isticanje i razlikovanje nacionalne odrednice od vjerske. Svjesni toga da je kroz historiju. Nastojali smo da pokažemo koliko je važno izjasniti se kao Bošnjak, da imamo maternji jezik Bosanski i posebno se izjasnimo o vjerskoj odrednici dalo efekta”, kazala je ona, dodavši da će nastaviti s kampanjom u svim sandžačkim mjestima.

Predstojeći popis, podvlače iz BNV-a, biće sproveden na način da se po prvi put podaci unose elektronski i pružiće mogućnost da podatke trenutno odsutnih, mogu dati članovi porodice ili komšije, što je po preporuci BNV-a veoma značajno zbog toga što je veliki broj Bošnjaka Sandžaka, zbog poslova privremeno odsutan ili boravi u inostranstvu.

“Ova popis se radi po metodologiji EU, EUROSTAT-a, koja omogućava Bošnjacima da, koji nisu u trenutku popisivanja u svojim ućama, neko od prijatelja ili rodbine, i njih popiše. Naročito je to važno za Bošnjake koji su van Sandžaka. Ne moraju samo zbog toga da dolaze, već pošalju podatke i zamole nekog od svojih prijatelja, rodbini ili komšija da ih popiše”, predočila je predsjednica BVN-a.

Potpuni, kvalitetni i međunarodno uporedivi statistički podaci su od vitalnog značaja za različite analize i planiranje na nivou države i na lokalnom nivou, poput ️analize i ocjene stanja u ekonomskom i društvenom razvoju zemlje, ️analize demografske situacije i migracionih tokova; izrade i mjerenja uspješnosti realizacije strategija, investicionih i razvojnih planova, ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina koja proističu iz pojedinih zakona, definisanja stepena urbanizacije, i slično.

Na posljednjem popisu stanovništva 2011. godine u Srbiji je registrovano preko 145 hiljada građana koji su se izjasnili kao Bošnjaci. Najveći procenat, preko 90 posto Bošnjaka živi u Tutinu, zatim u Novom Pazaru i Sjenici. Procjene su da tada, zbog poziva bojkot popisa, prije 11 godina, približno 20 posto Bošnjaka u Srbiji nije popisan.

“Bošnjaci, svjedočimo da jesmo!, je poruka BNV-a za popis koji će se održati tokom narednog mjeseca oktobra.

Tagovi: BNV Popis2022

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije