Mujanović: Bajdenova administracija na Zapadnom Balkanu predstavlja nastavak Trampove politike

Podijelite:

Iako se to nije očekivalo, Bajdenova administracija nastavila je sve glavne dinamike svog prethodnika Donalda Trampa, kada je riječ o našem regionu, ocijenio je politikolog sa američkog Univerziteta Jork Jasmin Mujanović u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

To se, kako kaže, primarno ogleda u stresu koji američka administracija i Stejt department stavljaju na ideju transakcijske politike prema Zapadnom Balkanu.

“Brzi, kratki i tajni dogovori među sumnjivim akterima, korumpiranim političkim elitama koje uglavnom vidimo na ovom području, bez snažnijih demokratskih dinamika, bar sa perspektive građana u pojedinim državama regiona Zapadnog Balkana”, istakao je Mujanović.

Naglašava da je imao mnogo veća očekivanja od strane predsjednika Bajdena, koji zagovara liberalnu demokratsku politiku.

“Na Kosovu Derek Šole insistira na tome da kosovske vlasti moraju implementirati dogovor iz 2013. godine, gdje je specifična ta famozna asocijacija srpskih opština. U Crnoj Gori smo vidjeli veliku podršku za vladu koja je formirana nakon 2020. godine, kao i za tehničku vladu Dritana Abazovića, a u BiH snažnu podršku za izmjene izbornog Zakona i Ustava u Federaciji BiH, koje su urađene na sami dan izbora”, objašnjava Mujanović.

Sve su to, dodaje, veoma problematične dinamike, koje bi začile dodatnu epizodu etničkih podjela.

“Vidimo što radi sadašnja Vlada u Crnoj Gori, koja je pod ogromnim uticajem zvaničnog Beograda i zvanične Moskve, dok je u Bosni ovaj izborni zakon osnažio i HDZ i SNSD. Sve te podržane dinamike idu u pogrešnim pravcima sa ovom sadašnjom politikom SAD”, smatra Mujanović.

Ističe da je Otvoreni Balkan postao jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva Beograda, koji se gotovo svakodnevno upetljava u domaću politiku BiH, Crne Gore i Kosova.

“Gotovo je nevjerovatno da bilo ko u Vašingtonu može očekivati da bi bilo koja ozbiljna vlada u nekoj od ove tri države, mogla pristati na verziju Otvorenog Balkana dok je administracija, odnosno vlada Aleksandra Vučića u Beogradu”, ocjenjuje Mujanović.

Smatra da bi u BiH nastupila velika kriza ukoliko bi vlada, odnosno vijeće ministara koje tek treba da se formira, odlučilo da pristupi Otvorenom Balkanu, jer je Srbija sa Vučićem na čelu, prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

“Politika kojoj je, već duže vrijeme bila sklona američka administracija, da Aleksandra Vučića smatra faktorom stabilnosti u regionu, ne može donijeti ništa dobro već će samo osnažiti najgore tendencije režima u Beogradu, nedemokratske, neliberalne, čak i autokratske, i pojačati revanšističke tendencije koje su prijetnja Crnoj Gori, BiH i Kosovu”, zaključuje Mujanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije