Neustavni dan BIH entiteta „RS-a“ – poruke iz Srbije: Predstojeće godine moraju biti u znaku srpskog ujedinjenja

Nenaslovljeni dizajn - 1

Podijelite:

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević poručio je povodom predstojećeg obilježavanja neustavnog dana bosanskohercegovačkog entieta „Republika Srpska“ da Srbiju i RS niko ne može podijeliti.

Smatra predstojeće godine moraju biti u znaku “srpskog ujedinjena”.

– Kao što zajedno obilježavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, tako i ovog 9. januara šaljemo poruku da godine pred nama moraju biti u znaku srpskog ujedinjenja, jer u općoj krizi sa kojom se svijet suočava, jedino su sloga i jedinstvo garant slobode – poručio je Vučević.

On je za agenciju Srna istakao da je danas više nego ikada važna zajednička borba za očuvanje mira i stabilnosti, za slobodu, za državu i za živote ljudi i dodao kako je sabornost i jedinstvo Srbije i RS-a garantuje zaštitu srpskog naroda na Kosovu, “koji je stalno izložen nasilju, teroru i provokacijama od institucija samoproglašenog Kosova”.

Podsjećamo da je i srbijanski patrijarh Porfirije najavio da će 9. januara, povodom neustavnog dana BIH entiteta „RS“ boraviti u Banja Luci.

Iz banjalučke parohije ranije su pozvali sve građane da svečano dočekamo patrijarha srbijanskog Porfirija i uzmu molitveno učešće na liturgiji.

Takozvani „Dan Republike Srpske – 9. januar“ tri puta proglašavan je neustavnim od Ustavnog suda tadašnje Republike Bosne i Hercegovine, a zatim i Ustavnog suda BiH.

Tog datuma 1992. godine u Sarajevu je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina.         

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o „Danu RS-a“ neustavan.

Prethodno je Venecijanska komisija u mišljenju ocijenila da je “diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.

Tagovi: BiH entitet RS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije