Očekuje se da će Kosovo uskoro ratificirati sporazum o slobodnom kretanju sa Bosnom

Podijelite:

Na Samitu u Berlinu između zemalja Zapadnog Balkana potpisana su tri sporazuma, priznavanje kvalifikacija visokoškolskih ustanova, priznavanja profesije doktora, stomatologa i arhitekata i onaj o ukidanju viznog režima za svoje građane, kao što je to bio slučaj sa Kosovom i Bosnom i Hercegovinom u novembru prošle godine.

Ovaj sporazum omogućava građanima obije zemlje da putuju samo sa ličnim kartama.

Međutim, ove vize između Kosova i Bosne neće biti uklonjene do ratifikacije ovih sporazuma u skupštinama obije zemlje. Bosna i Hercegovina je, osim Srbije, jedina država u regionu Zapadnog Balkana koja ne priznaje nezavisnost Kosova, ali priznaje njen pasoš kao važeći dokument.

Osim ovog sporazuma o slobodi kretanja, dvije zemlje potpisale su još dva, onaj o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju stručnih kvalifikacija ljekara, stomatologa i arhitekata.

Očekuje se da će Kosovo ratifikovati ove sporazume u Skupštini za kratko vrijeme.

Ovo je za medije izjavio Jeton Zulfaj, savjetnik premijera Kosova Aljbina Kurtija.

“MVPD je izvršio potrebne procjene i očekuje se da će sporazumi biti ratifikovani u kratkom roku”, rekao je on.

Zulfaj je rekao da je Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore primilo ovjerene kopije sporazuma od 12. decembra prošle godine iz Sjeverne Makedonije, koja je, prema njegovim riječima, zemlja depozitar.

 „Što se tiče tri ugovora o mobilnosti, onog za priznavanje kvalifikacija visokoškolskih ustanova, priznavanja profesije doktora, stomatologa i arhitekata, kao i onog o slobodnom kretanju sa ličnim kartama koji je potpisan na samitu u Berlinu u novembru. donesenih u okviru Berlinskog procesa, ističemo da je Ministarstvo vanjskih poslova primilo ovjerene kopije od 12. decembra prošle godine iz Sjeverne Makedonije, koja je zemlja depozitar”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, sporazumi stupaju na snagu 30 dana nakon podnošenja trećeg zvaničnog obavještenja o ratifikaciji.

 „Dakle, najmanje tri države moraju dostaviti instrumente ratifikacije državi depozitaru i 30 dana nakon ove notifikacije sporazumi se smatraju na snazi ​​za države koje su predale instrumente ratifikacije“, zaključio je on.

Ovo pitanje je poslato i Parlamentu Bosne i Hercegovine, ali oni još nisu odgovorili.

Takozvani Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je pokrenula Vlada Njemačke još 2014. godine, kada je u Berlinu održana konferencija o Zapadnom Balkanu.

Njegova svrha je jačanje saradnje Evropske unije sa Zapadnim Balkanom i ubrzanje njegove integracije u EU.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije