Sandžačke NVO osudile napade na račun građanskog aktiviste Aladina Paučinca

Podijelite:

Novopazarske organizacije civilnog društva Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Urban-In i Akademska inicijativa Forum10”, oštro su osudile kontinuirane napade, uznemiravanje, uvrede, kao i poruke mržnje i omalovažavanje, putem društvene mreže Facebook, tokom koje su meta građanski aktivista Aladin Paučinac i ostali predstavnici nevladinih organizacija i neformalnih grupa građana, stoji u saopštenju.

„Društvo u kom živimo može da napreduje samo ako se poštuju ustavne vrednosti na kojima se ono zasniva i ako se ono gradi na vladavini prava, kao i poštovanju ljudskih i manjinskih prava za svaku osobu koja živi u Novom Pazaru“, kažu iz ovih organizacija, te naglašavaju da su uznemiravanja i vrijeđanje apsolutno neprihvatljivi.

Nevladine organizacije podsećaju da ovo nije prvi slučaj vređanja i  omalovažavanja predstavnika organizacija civilnog društva. Ponavljanjem ovakvih poruka široj javnosti se šalje vrlo opasna poruka da predstavnici NVO, i drugi koji imaju različito mišljenje, nezaštićeni i usamljeni u svojoj borbi za istinu i slobodu informisanja, da državi nije stalo do poštovanja zakona, demokratskih principa i osnovnih načela Evropske konvencije o ljudskim pravima.

„Građanski aktivizam u demokratskom društvu, korišćenje Ustavom zagarantovanih prava, ne može i ne sme biti povod za javni progon ili medijski linč bilo koje vrste“, poručuju.

Pozvali su Ministarstvo unutrašnjih poslova, nadležno tužilaštvo i ostale nadležne institucije, da hitno reaguju i da, shodno propisanim obavezama koje su Ustavom i zakonima Republike Srbije precizirane, preduzmu sve neophodne mjere radi zaštite sigurnosti građanskih aktivista i branioca ljudskih prava. 

Saopštenjem je upućen i poziv organizacijama civilnog društva da ne reaguju neprimjereno na provokacije, ma od koga i na koji način dolazile, već da nastave da rade u skladu sa misijom i vizijom civilnog društva u borbi za demokratski i slobodan ambijent bez obzira na nepodnošljive uslove i zagađen javni prostor.

Inicijativa slobodnih građana (ISG) danas je saopštila da se aktivisti ove NVO osjećaju nesigurno i da kontinuirano trpe uznemiravanje preko jedne facebook stranice.

Oni su danas, kako navode, obavijestili Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal i posebna odjeljenja policije “da promptno i efikasno istraže identitet počinioca ovih nedjela”, kako bi mogli da podnesu krivične prijave.

Obavještavaju da su proteklih dana bili izloženi vrijeđanju i napadima preko facebook stranice, te da se da im je sigurnost ugrožena i da su ovim izloženi progonu, što predstavlja ozbiljnu prepreku za njihov rad i angažman unutar inicijative.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije