U Novom Pazaru vazduh jako zagađen, građani nemaju dovoljnu svijest o ovom problemu

Podijelite:

Prema zvaničnim podacima 30 decembra, u 20 sati u Novom Pazaru vazduh je bio jako zagađen sa preko 290 PM10 i 284 PM2,5 čestica. Jako zagađen vazduh u Novom Pazaru registrovan je i narednih dana.

Član Stručnog saveta Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i bivši pomoćnik direktora Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, Dejan Lekić ocjenio je da je situacija sa vazduhom u Srbiji loša i ponavlja se iz godine u godinu i da napori koji se ulažu od strane nadležnih nisu dovoljna.

 “Napori koji se ulažu očigledno nisu dovoljni jer da bi mi znali das u ti naporni dovoljni to moraju da pokažu mjerenja. Ako mjereja pokazuju da se situacija ni malo ne mijenja ili se mijenja sasvim mlo to znači da napori nisu dovoljni. Dobro je da je Usvojen program zaštite vazduha u Republici Srbiji do 2030. Taj program, usvojen na Vladi, po prvi put konstatuje da je broj prerano umrlih, prema odjelima korišćenim u izradi 2015., bio oko 11 hiljada”, rekao je Lekić, pojasnivši da ovaj broj umrli pokazuje da bi neki ljudi živjeli duže, odnosno prerano su umrli zbog visoke koncentracije zagažujućih materija.

Prema njegovim riječima u Srbiji je to gotovo u svim mjestima i radi se o suspendovanim PM. česticama.

 “U posljednjih 10-15 godina ustanovljena je nedvosmislena veza između zdravstvenih efekata i visokih koncentracija ovih čestica. One su povezane kod hroničnih bolesnika sa pogoršanem stanja kardiovaskularnih bolesti, plućnih i drugih bolesti. Čak se povezuju i sa mentalnim stanjima. Prema nalazima ljekara povezane sui  sa određenim bolestima kod djece”, istako je Lekić prezentujući dio medicinskih istraživanja na ovu temu.

Ocjenio je da svijest građana o zagađenom vazduhu nije dovoljno zbog negativne kampanje, te je treba potpuno odvojiti od politike.

 “Treba odvojiti ovu temu od politike potpuno. Svi mi koji živimo u ovoj zemlji, a i susjednim zemljama postoji vrlo sličan problem. Prije svega u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i sjveru Crne Gore. Svi mi udišemo taj vazduh nije to stvar političkih poena ili bilo kakve osude. Potrebno je da konstatujemo problem i da vidimo i objasnimo. Jedino svi zajedno možemo da nešto promjenimo. U Srbiji se znaju uzročnici ovog problema. To je termo-energetski sektor. To je posao države. Također, radi se o zamjeni kotlarnica na lokalnom nivou. To je posao lokalnih samouprava koja to ne može sama već uz podršku nacionalne institucije. I na kraju pojedinci koji imaju kotlarnice, ložišta koja su energetski neefikasna  i na loš način sagorijevaju gorivo koje se koristi”, pojasnio je on.

Predočio je i podatak da Srbija ima desetak lokacija koje imaju zagađeniji vazduh od materija najzagađenijeg grada u Evropi i poručio da bi građani, kako bi promjenili trenutno stanje trebali da se edukuju i izvrše pritisak na organe lokalne samouprave da se problem zagađenog vazduha postavi visoko na listi prioriteta.

“Lokalne samouprave imaju određena sredstva i ona će biti mnogo veća kroz pristupne fondove Evropskoj uniji, posbeno kroz zelene agende u koje smo mi uključeni. Ta sredstva će biti moguće povući i raditi na zamjeni grejnih tijela, odnosno, sredstava sa kuhanje, šporeta, furuna. Zamjena sa mnogo energetske efikasnosti. To će mnogo, svima biti jeftinije. Nje to stvar samo zagađenja, manje će se trošiti novca za grijanje”, kazao je Lekić.

Sa 141 danom prekomernog zagađenja vazduha u 2022. godini Novi Pazar je četvrti na listi od 33 grada u Srbiji.

Također, granične vrijednosti za srednje godišnje koncentracije PM10 (40 µg/m3) su prekoračene u Užicu (60.9), Valjevu (50.8), Popovcu (49.2), Novom Pazaru (48.4), Smederevu – Radinac (46.5), Beogradu – Zemun Tošin Bunar (44.4), Velikim Crljenima (40.9) i Pančevu –Vojlovica (40.8). Granične vrijednosti za srednje godišnje koncentracije PM2.5 suspendovanih čestica (25 µg/m3 )su takođe prekoračene u mnogim mjestima, kao i za PM10 u Novom Pazaru, Užicu, Valjevu, Smederevu ali i u Pirotu, Lazarevcu, Čačku, Kosjerići, Nišu.

U okviru kampanje “Istina o zagađenju – imam pravo da dišem” u ulici Stevana Nemanje u Novom Pazaru sredinom decembra postavljen je bilbord sa QR kodom koji će služi građanima kako bi u svakom trenutku mogli da vide koliko je zagađenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije