Ugljanin: Prioritet je postizanje jedinstva Bošnjaka i svih građana Sandžaka

Podijelite:

Predsjednik SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin poručio je danas da je postizanje jedinstva građana na terenu u Sandžaku, prvenstveno Bošnjaka, jedan od prioriteta te stranke.

Jedna od ključnih tema je, kako je ukazao u obraćanju medijima, pitanje statusa nevećinskih zajednica tokom pregovora predstavnika Srbije i Kosova uz posredstvo međunarodnih predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih američkih država. Rekao je da su predstavnicima Republike Srbije, Republike Kosovo, EU i Amerike uputili zahtjev da se u ovaj dijalog uključi i rješavanje statusa Bošnjaka i Albanaca i drugih manjina u Srbiji i na Kosovu.

“Predlažemo da se u dijalogu usvoji jedinstven model za rješavanje statusa Albanaca i Bošnjaka u Srbiji, kao i Srba i Bošnjaka na Kosovu. Ovaj konstruktivan prijedlog je naš doprinos što bržoj i trajnoj normalizaciji odnosa Republike Srbije i Republike Kosovo, po međunarodnim standardima – Rezolucija 1985 Savjeta Evrope. SDA Sandžaka, kao parlamentarna stranka koja legalno i legitimno zastupa interese bošnjačkog naroda u Srbiji, zahtjeva od predstavnika Republike Srbije i Republike Kosovo, princip simetrije i reciprociteta za sve manjine, kako ne bi favorizovali pripadnike svog naroda na štetu drugih naroda i u Srbiji i na Kosovu”, rekao je Ugljanin.

Podsjetio je da je SDA Sandžaka, kako bi dala doprinos rješavanju ovog strateškog pitanja, predsjedniku Srbije i premijeru Kosova uputila pismo i naglasio da, ako Srbija da više prava Bošnjacima i Albancima imaće legitimno prava da to traži za Srbe i Bošnjake na Kosovu.

Govoreći o rezultati potpisanog međustranačkog o zajedničkom djelovanju i saradnji između SDA Sandžaka i SPP-a Ugljanin je kazao da su danas analizirali sporazum i da su utvrđeni zajednički prioriteti i projekti od značaja za brži ekonomski razvoj Sandžaka i poboljšanja životnog standarda svih građana.

“Prvi uspješno realizovan projekat koji daje pozitivne rezultate je konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća na programskom jedinstvu koje predstavlja kontinuitet političke ideje na kojoj je Vijeće osnovano u vrijeme raspada bivše SFRJ. Najznačajniji pozitivan rezultat ovog sporazuma je ostvareno jedinstvo, na terenu, oko 70 bošnjačkog biračkog tijela. Programom i projektima ovog sporazuma usmjerena je kompletna pozitivna energija bošnjačkog naroda u Srbiji na pitanjima od zajedničkog vitalnog interesa za Bošnjake. Umjesto trošenja energije na partijske programe i uske stranačke interese koje je u osnovi podstiču podjele imamo razvijeno bošnjačko jedinstvo i saradnju”, istakao je lider SDA Sandžaka.

Predočio je da je sljedeća faza u zajedničkom djelovanju motivisanje preostalih političkih faktora u Sandžaku i Srbiji da se odreknu uskostranačkih interesa i sujeta koje podstiču na podjela i da se priključe se zaštiti globalnih bošnjačkih nacionalnih interesa koji obavezuju na jedinstvo.

“I time se pojavimo i pred Srbijom i međunarodnom zajednicom sa legitimnim i legalnim zahtjevima, kao parlamentarne stranke, a samim tim i legitimitet dobija Bošnjačko nacionalno vijeće, kao najviše političko i predstavničko tijelo da uspostavi trajno rješenje za Bošnjake u Republici Srbiji”, poručio je.

Potvrdio je da sljedeća faza u sporazumu između dvije stranke uspostavljenje stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim gradovima, prvo bošnjačke skupštinske većine koja će zajedno sa predstavnicima srpskog biračkog tijela formirati stabilne skupštinske većine u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju i Priboju i skoncentrisati se na razvojne strateške projekte.

Ocjenio je da vladajući režim pokušava da unese smutnju među građanima, a da je najbolji odgovor na to postizanje jedinstva svih Bošnjaka i svih građana Sandžaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije