6.2 C
Novi Pazar
26/03/2023
NaslovnicaNajnovijeUhapšena osumnjičena za bombaški napada u Istanbul, objavljen snimak hapšenja (Video)

Uhapšena osumnjičena za bombaški napada u Istanbul, objavljen snimak hapšenja (Video)

Turska policija uhvatila je sirijsku državljanku Ahlamu Albashir koja je osumnjičena da je izvela teroristički napad bombom. Također, na društvenim mrežama je objavljen snimak na kojem se vidi kako Albašir, pokrivena maramom, trči nakon što je ostavila bombu sa TNT eksplozivom.

U saopštenju Istanbulske policije se navodi da su pregledani snimci sa 1200 bezbjednosnih kamera koje su registrovale kretanje osumnjičene.

“Utvrđeno je da je osumnjičena mjesto napda napustila taksijem i uputila se ka kvartu Esenler. Izvršena je fizička i tehnička provjera na 21 adresu sa kojom je bila u kontaktu. U akciji je uhapšeno 46 osoba i tokom njihovog saslušanja utvrđeno je  da je osoba koja je postavila bombu otišla na adresu u kvartu Kucukcekmece. Na utvrđenoj adresi je u 02:50 sati u policijskoj operaciji privedena državljanka Sirije Ahlam Albashir”, navodi se u saopštenju turske policije.

Dodaje se da je osumnjičena za napad u Istanbulu priznala da je od strane terorističke organizacije PKK/PYD/YPG obučavana za obavještajca te da je iz sirijskog Afrina ilegalno ušla u Tursku.

“Naređenje za napad u Istanbulu dobila je iz centra terorističke organizacije PKK/PYD/YPG u Kobaniju, u Siriji. Teroristički napad je izvela u nedjelju 13. novembra oko 16.20 sati, a zatim pobjegla. Istraga u vezi ovog događaja nastavlje se u više pravaca”, zaključuje se u saopštenju.

Turska policija je objavila i snimak hapšenja, kao i fotografije osumnjičene za bombaški napad.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu je izjavio da bi osoba odgovorna za napad pobjegla u Grčku da nije uhvaćena, kao i da je osoba koja je planirala napad također uhapšena.

Soylu je rekao i da Turska ne prihvata poruku suaučešća Sjedinjenih Američkih Država (SAD) povodom jučerašnjeg smrtonosnog terorističkog napada u Istanbulu, prenosi Agencija Anadolija.

YPG je sirijski ogranak PKK-a, koji je na popisu Turske, SAD-a i Evropske unije kao teroristička organizacija.

U eksploziji bombe na Taksimu u Istanbulu je pogunilo šestoro ljudi, a više od 80 povrijeđeno.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA