Vodeće kartične kompanije uvode novi trgovački kod zbog kontrole oružja u SAD-u

Foto: Cardmapr Unsplash

Podijelite:

Američka kartična kompanija Visa najavila je da će implementirati novi trgovački kategorijski kod za trgovce oružjem u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji će identificirati transakcije u trgovinama vatrenim oružjem, prenosi Anadolu Agency (AA).

Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) odobrila je prije dva dana stvaranje trgovačkog koda nakon pritiska aktivista za kontrolu oružja koji smatraju da će to pomoći pri praćenju sumnjivih kupovina oružja u SAD-u.

Kod će pokazivati gdje je pojedinac potrošio novac, ali ne i koji je artikl kupio.

“Nakon odluke ISO-a da uspostavi novi trgovački kategorijski kod, Visa će nastaviti sa daljnjim koracima, istovremeno osiguravajući zaštitu sve legalne trgovine na Visa mreži u skladu s našim dugogodišnjim pravilima“, navodi se u saopćenju rukovodstva kompanije Visa.

Neki zagovornici prava na oružje zabrinuti su da bi novi kodeks mogao dovesti do neovlaštenog nadzora.

Ovogodišnje masovne pucnjave, uključujući onu u teksaškoj osnovnoj školi u kojoj je ubijeno 19 djece i dvoje učitelja, dodatno su potaknuli dugotrajnu raspravu o kontroli oružja u SAD-u.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Kongres da usvoji zabranu jurišnog oružja te da osigura 37 milijardi dolara za programe prevencije kriminala, od čega 13 milijardi dolara za zapošljavanje i obuku dodatnih 100.000 policajaca u sljedećih pet godina.

Očekuje se da i Mastercard i American Express također krenu s implementacijom kodova nakon odobrenja ISO-a.

Tagovi: kartice VISA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije